Skoči do osrednje vsebine

Furlan Fon in Pečjak: Ravnajmo odgovorno tudi v prazničnem času

Na novinarski konferenci o stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala Patricija Furlan Fon, glavna inšpektorica inšpektorata za infrastrukturo (IRSI), in višji policijski svetnik na Generalni policijski upravi Tomaž Pečjak.

Maja Bratuša je predstavila aktualno staje glede koronavirusa v državi. Včeraj je bilo ob 1547 PCR opravljenih testov potrjenih 585 novih primerov. Delež pozitivnih testov je znašal 37,8 %. V bolnišnicah se na navadnih oddelkih zdravi 480 covid pacientov, na oddelkih intenzivne terapije pa 215 oseb. Na novo je bilo v bolnišnice sprejetih 24 oseb, iz bolnišnic pa so danes odpustili 26 oseb. Devet oseb je boj s koronavirusom na žalost izgubilo.

Inšpektorica Patricija Furlan Fon so ugodne snežne razmere na slovenskih smučiščih omogočile zgodnejši in obetajoč začetek smučarske sezone. Da bi zagotovili varne pogoje uporabnikom smučišč, smo k zagotovitvi varnega okolja nemudoma pristopili tudi pristojni nadzorni organi. Na pobudo IRSI je bila v začetku prejšnjega tedna s strani policije sklicana koordinacija nadzornih organov predvsem po vprašanju, na kakšen način vključiti prioriteten in poostren nadzor nad preverjanjem PCT in drugih zaščitnih pogojev zaradi bolezni Covid-19, ne da bi bili ob tem zanemarjeni že omenjeni temeljni elementi nadzora, ki omogočajo varno obratovanje smučišč. Na koordinaciji je bil sprejet dogovor o usklajenem nadzoru smučišč zlasti med vikendi.

V zadnjem vikendu je bilo tako po podatkih snežnega telefona odprtih 16  smučišč, na katerih je delovalo 83 od 109 žičniških naprav. Na teh smučiščih smo nadzorni organi v zadnjem tednu in preko vikenda opravili skupno 26 nadzorov v katerih je bil v 9 primerih izrečen ukrep upravnega opozorila. V večini primerov je šlo za ugotovitev, da v vrsti pred blagajno ni bila zagotovljena predpisana medosebna razdalja 1,5 m. V vseh navedenih primerih je bila nepravilnost po opozorilu inšpektorjev odpravljena. Izpostavila je, da se je kljub skromnim kadrovskim resursom, Inšpektorat za infrastrukturo prejšnji vikend nemudoma odzval na obvestilo o neizvajanju preverjanja PCT pogojev na enem od večjih smučarskih centrov. Ugotovili smo manjše nepravilnosti, ki jih je upravljalec smučišča že tekom inšpekcijskega postopka odpravil.

»Obiskovalce smučišč še po tej poti obveščamo, da je uporaba žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog dovoljena le osebam, ki upravljavcu žičniških naprav ob nakupu vozovnice ali na smučišču predložijo dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT in osebni dokument ter da je v žičniških napravah za prevoz oseb v zaprtih kabinah in na odprtih žičniških napravah (sedežnice in vlečnice), kjer sta oba oziroma so vsi sedeži zasedeni, za uporabnike obvezna uporaba zaščitne maske, ki je kirurška maska ali maska tipa FFP2,« je še pojasnila Furlan Fonova.

Tomaž Pečjak je nato predstavil aktivnosti policije, povezane z ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. V zadnjih sedmih dneh, od sobote, 11. decembra do petka, 17. decembra, so policisti ob opravljanju rednih nalog iz pristojnosti policije opravili še nadzore na 10.081 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov. Torej dnevno v povprečju 1440 nadzorov, kar je dobre 3 % več kot je bilo v primerjavi s tednom poprej. Nekatere nadzore so opravili tudi na podlagi sprejetih prijav o domnevnih kršitvah odlokov s strani občanov. Pri tem so izrekli 87 opozoril po Zakonu o nalogah in pooblastilih policije, izdali 15 plačilnih nalogov in hitrih postopkov zaradi kršitev drugih zakonov, v treh kršitvah pa so odstopili predlog pristojnemu inšpekcijskemu organu, ker je šlo za kršitev izven naše pristojnosti.

Ta konec tedna so tudi v sodelovanju z ostalimi pristojnimi inšpekcijskimi službami izvedli nadzore v zvezi s preverjanji pogojev PCT in ostalih ukrepov v zvezi s preprečevanjem širjenja okužb tudi na smučiščih. Po prvih podatkih pa lahko pohvalimo slovenske upravljalce smučišč, da so v večini primerov skrbno izvajali svoje pristojnosti glede preverjanja izpolnjevanja pogojev PCT kot tudi obvezne uporabe ustreznih zaščitnih mask na žičniških napravah. Seveda pa ni odveč opozorilo tudi v prihodnjih dneh, da vsi upoštevamo sprejete zaščitne ukrepe.

V zvezi z ugotovitvami suma kaznivi ravnanj je predstavil tudi statistične podatke za obdobje od 6. do 13. decembra 2021. Na mejnih prehodih so tako obravnavali 3 primere izkazovanja s ponarejenimi potrdili o cepljenju, kjer je podan sum storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin po 3. odstavku 251. člena Kazenskega zakonika.

V notranjosti države pa so v 5 primerih obravnavali izkazovanje s ponarejenimi potrdilom o cepljenju ali potrdilom o testiranju, kjer je podan sum storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin po 3. odstavku 251. člena Kazenskega zakonika in v 2 primerih obravnavali sum kaznivega dejanja samovolje po členu 310. Kazenskega zakonika.

V času od sobote, 11. decembra do petka, 17. decembra je policija na mejnih prehodih vročila 140 izjav o napotitvi v karanteno na domu, kar je za 6 % manj kot enako časovno obdobje poprej. Od tega smo vročili 131 izjav o napotitvi v karanteno na domu za polnoletne in 9 za mladoletne osebe. V 16 primerih, od tega so bili vse polnoletne osebe, pa so le-te ob vročitvi zavrnile podpis izjave. V teh primerih policisti njihove podatke takoj posredujejo Ministrstvu za zdravje za izdajo odločbe o karanteni na domu. Glede na države prihoda je bilo največ napotitev v karanteno na domu izročeno za osebe, ki so pripotovale iz Bosne in Hercegovine 77, Hrvaške 31, Srbije 15, Kosova 11 in Albanije 3 osebe.

Pečjak je še poudaril, da se v predprazničnih časih in bližajočih se prazničnih dni praviloma poveča število potovanj preko naših meja, zato je opozoril na preventivne nasvete. Vsi, ki se bodo odločili za potovanje, naj se pred začetkom potovanja predhodno informirajo o trenutnih pogojih vstopa v državo in si pravočasno priskrbijo potrebna dokazila. Ravno v teh časih številne države spreminjajo pogoje za vstop v državo zaradi širjenja novega seva virusa (Omikron). 

»Prav danes so avstrijski varnostni organi pričeli pri potnikih, ki vstopajo v Republiko Avstrijo, preverjati izpolnjevanje pogojev za vstop. Zaradi povečanega tranzita in izvajanja ukrepov lahko pričakujemo nastanek daljših kolon na avstrijsko-slovenski meji,« je še dejal Pečjak. V nadaljevanju je na kratko predstavil pogoje, ki so jih prejeli s strani avstrijskih varnostnih organov ter nove pogoje vstopa v Italijo.

Za konec je v imenu policije zaprosil vse, da še posebej v bližajočih se prazničnih dneh ne uporabljajo pirotehnike in z osebnim zgledom in preventivnim vplivom na ostale storijo korak tako za svojo varnost in tudi na varnost drugih. Enako velja tudi za varnost v cestnem prometu. Policisti želijo, da so vsi udeleženci v prometu strpni, previdni in da je prometno okolje varno za vse, in da slovenske ceste ne bi terjale novih življenj. Letos jih je bilo žal že veliko preveč.

»Vsak od nas lahko stori ta majhen korak na poti za zmanjšanje števila poškodovanih v bolnišnicah in tako razbremenimo zdravstveno osebje in bolnišnice, ki so v tem času že tako polno obremenjene z reševanjem epidemije Covid-19. Zato se poskusimo izogniti tveganjem in jih tako razbremenimo dodatnega dela,« je zaključil Tomaž Pečjak.

 

Tomaž Pečjak

Tomaž Pečjak | Avtor: UKOM

1 / 3