Skoči do osrednje vsebine

Najboljša zaščita proti omikronu je poživitveni odmerek cepiva

Na novinarski konferenci, namenjeni covidu-19, je sodeloval prof. dr. Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani.

Včeraj je bilo potrjenih 324 primerov manj kot pred enim tednom, skupaj 1526 novih okužb. V bolnišnicah se zdravijo 804 COVID pacienti, od tega 231 na oddelkih intenzivne terapije. Še 8 oseb je umrlo.

Kot je v uvodu dejala Maja Bratuša, je posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v priporočila za cepljenje že vključila tudi cepljenje otrok med 5 in 11 letom, cepilni centri pa s cepljenjem začenjajo že ta teden. Otroke lahko na cepljenje naročijo starši ali njihovi skrbniki na tri načine: pri izbranih pediatrih, v cepilnih centrih ali preko portala zVem.

Borut Štrukelj je predstavil podatke molekularnega razvoja novega seva omikron in spregovoril o zdravilih in cepivih. Kot je dejal, se je izkazalo, da je omikron nastajal neodvisno od ostalih različic in je bil prisoten že marca. Prav tako je izjemno infektiven, a bi lahko bil manj simptomatsko pogojen, kar pomeni, da bi bolezen preboleli lažje. Kot opozarja Štrukelj, lahko še prihaja do novih mutacij in bi tudi ta sev lahko postal zelo nevaren. Upa pa, da bo sčasoma izvenel.

Štrukelj poudarja, da še ni jasno, kako proti omikronu cepiva delujejo, a je bilo z več študijami ugotovljeno, da je tretji poživitveni odmerek tudi proti omikronu zelo učinkovit. Kot je še dejal, so v fazi odobritve na Evropski agenciji za zdravila štiri cepiva: Novavax, Valneva, Sinopharm in Sinovac. Nekatera od njih pričakujemo v začetku naslednjega leta.

Štrukelj je spregovoril tudi o tem, komu so namenjena zdravila, ki so na voljo. Kot pojasnjuje, zdravili Molnupiravir in Paxlovid ne preprečujeta okužbe, ampak težji potek bolezni. Na voljo so tudi pasivna imunizacijska zdravila in kortikosteroidi.

Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani

Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani | Avtor: Urad vlade za komuniciranje