Skoči do osrednje vsebine

Omejitve pri izvajanju konzularne dejavnosti Veleposlaništva v Kairu (epidemija COVID-19)

Zaradi epidemije COVID-19 je z dnem 15. 3. 2020 prišlo do sprememb v poslovanju Veleposlaništva RS v Kairu in do omejitev poslovanja konzularnega oddelka veleposlaništva. Razen nujnih konzularnih postopkov za slovenske državljane so bile dejavnosti konzularnega oddelka ustavljene.

Z dnem 1. 5. 2020 smo ponovno delno vzpostavili konzularno dejavnost, saj smo poleg reševanja nujnih in neodložljivih konzularnih primerov slovenskih državljanov pričeli z nudenjem dodatnih storitev kot so sprejem vlog za potne liste in osebne izkaznice, overjanje javnih listin, overjanje podpisov na zasebnih listinah, ter vročanje kartic dovoljenj za prebivanje.

V nadaljevanju smo postopoma dodatno razširili nabor konzularnih opravil, tako da trenutno za slovenske državljane nudimo vse konzularne storitve, za tuje državljane pa izvajamo opravila, ki (razen izjemnih primerov) niso neposredno vezana na potovanje oziroma vstop tujca v Republiko Slovenijo.

Uradnih ur konzularnega oddelka do nadaljnjega še ne bo.

Pri vseh konzularnih storitvah ostaja dostop do prostorov veleposlaništva omejen in poteka izključno po predhodnem naročilu na telefonsko številko +20 2 374 98171 ali prek elektronske pošte sloembassy.cairo@gov.si, pri čemer se lahko kot pogoj za dodelitev termina zahteva vnaprejšnja predložitev skenirane dokumentacije. Pri izvajanju storitev bomo v največji možni meri poskušali upoštevati želje strank glede časovne izvedbe storitve.

Omejitve konzularnega poslovanja, ki ostajajo v veljavi, so:

Vizumski postopki: vizumsko poslovanje za krakoročno bivanje (šengenski vizum C) ostaja ustavljeno vse do sprejetja skupne odločitve držav članic EU o ponovni vzpostavitvi vizumskega poslovanja.

V okviru izvajanja vizumskih postopkov za dolgoročno bivanje (nacionalni vizum D), ki načeloma potekajo nemoteno, trenutno zaradi varnostnih ukrepov Veleposlaništva RS v Kairu še ni mogoče dobiti termina za intervju, v kolikor stranka ne prihaja iz države, ki je na zelenem seznamu Nacionalnega inštituta za javno zdravje Republike Slovenije.

Vizume se izjemoma izdaja zgolj za nujna potovanja (ožjim družinskim članom slovenskih in drugih EU državljanov, študentom na mednarodnih študijskih izmenjavah ali doktorskem študiju, diplomatom ob nastopu mandata in vabljenim članom uradnih delegacij, ter v drugih nujnih primerih potovanj, ko je nujnost vstopa tujca v državo ustrezno izkazana). Morebitna izdaja vizuma sama po sebi ne zagotavlja, da bo imetniku avtomatično odobren vstop v Republiko Slovenijo, o tem namreč odločajo pristojni organi (mejna policija). Pogoji za vstop v Slovenijo, povezani s preprečevanjem širjenja COVID-19, se nahajajo na spletni strani Prehajanje meja.

Tujim državljanom, ki bi želeli vložiti vizumsko vlogo za kratkoročni vizum C (šengenski vizum) pri katerem izmed diplomatskih in konzularnih predstavništev držav članic šengenskega območja, ki skladno s sporazumi o zastopanju izvajajo vizumske postopke v imenu Republike Slovenije (na primer v drugih afriških državah), dodatno sporočamo, da izvajanje teh sporazumov do nadaljnjega ostaja suspendirano, z izjemo tistih držav, za katere ne velja omejitev nenujnih potovanj v EU.

Postopki za dovoljenja za prebivanje: Izvajamo vse postopke, edina izjema velja v primeru, da upravna enota zaprosi za izvedbo intervjuja. Za izvedbo intervjujev zaradi varnostnih ukrepov Veleposlaništva RS v Kairu trenutno namreč še ni mogoče dobiti termina, v kolikor stranka ne prihaja iz države, ki je na zelenem seznamu Nacionalnega inštituta za javno zdravje Republike Slovenije.

V nujnih primerih je slovenskim državljanom 24 ur dnevno na voljo dežurna številka veleposlaništva +20 122 566 5004.

Vse omejitve v konzularnem poslovanju veleposlaništva so uveljavljene zaradi doseganja dveh temeljnih ciljev - zmanjšanja možnosti širjenja in prenosa epidemije koronavirusa COVID-19 v Republiko Slovenijo ter preprečevanja možnosti okužbe uslužbencev Veleposlaništva RS v Kairu.

Cenjenim strankam se za razumevanje zahvaljujemo!