Skoči do osrednje vsebine

Svetovni dan tal - Slovensko partnerstvo za tla o evropski strategiji o tleh

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Ob svetovnem dnevu tal se je prek spleta sestalo Slovensko partnerstvo za tla. Partnerstvo je osvetlilo opozorila Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (OZN FAO) z letošnjim sloganom »Zaustavimo zaslanjevanje tal, povečajmo produktivnost tal«. Predstavili so pravkar sprejeto evropsko Strategijo o tleh in pomembne projekte s področja tal ter izbrali »tla leta«.

Strategija EU za tla

Evropska komisija je 17. novembra objavila Strategijo EU za tla za 2030 - izkoriščanje prednosti zdravih tal za ljudi, hrano, naravo in podnebje. Strategija gradi na več ciljih Evropskega zelenega dogovora in podaja vizijo do leta 2050, ko naj bi bili vsi ključni ekosistemi tal v EU v zdravem stanju. Določa okvir in konkretne ukrepe za zaščito, obnovo in trajnostno uporabo tal ter mobilizira potrebno družbeno angažiranost in finančna sredstva, skupno znanje, trajnostne prakse in monitoring. Do konca leta 2023 namerava Komisija objaviti predlog zakona o zdravih tleh, ki bo zajemal kombinacijo zavezujočih in nezavezujočih ukrepov za upravljanje s tlemi.

Svetovni dan tal

Kot vsako leto ob Svetovnem dnevu tal OZN - FAO tudi letos naslavlja novo problematiko s področja tal s sloganom: »zaustavimo zaslanjevanje tal, povečajmo produktivnost tal«. S tem želi dvigniti ozaveščenost svetovnega prebivalstva o pomenu ohranjanja zdravih ekosistemov in dobrega počutja ljudi z reševanjem vedno večjih izzivov pri upravljanju tal, boju proti zaslanjevanju tal, povečanju ozaveščanje tal in spodbujanje vlad, organizacij, skupnosti in posameznikov po vsem svetu, da se zavežejo proaktivnemu izboljšanju zdravja tal.

Več informacij o slovenskem partnerstvu za tla na spletu Ministrstva za okolje in prostor