Skoči do osrednje vsebine

Priložnosti in izzivi za majhna in srednjevelika podjetja pri obrambnih pobudah Evropske unije

Več kot 150 strokovnjakov in gospodarstvenikov je 30. novembra 2021 sodelovalo na spletnem seminarju z naslovom Obrambne pobude Evropske unije – priložnosti in izzivi za majhna in srednjevelika podjetja (small and medium-sized enterprise – SME), ki so ga v okviru slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije soorganizirali Evropska obrambna agencija (European Defence Agency – EDA), Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje (Slovenian Business & Research Association – SBRA) ter Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije.

Udeležence konference sta v uvodu nagovorila državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije Uroš Lampret in izvršni direktor EDA Jiří Šedivý. Državni sekretar Lampret je poudaril, da se evropska obramba sooča s številnimi grožnjami, vendar hkrati obstajajo tudi izjemne priložnosti za njeno večjo avtonomijo in krepitev strateške industrijske baze, pri čemer imajo majhna in srednjevelika podjetja, sposobna hitrega prilagajanja in inovacij, izjemno pomembno vlogo. Na ta način lahko tudi manjše države članice, ki niso obrambne velesile, pomembno prispevajo k skupni evropski varnosti in obrambi. Hkrati imajo lahko trenutne pobude, kot so PESCO, Strateški kompas in Evropski obrambni sklad, ter inovacijske pobude, ki spodbujajo vključevanje majhnih in srednjevelikih podjetij, znaten ekonomski vpliv. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija vanje aktivno vključena in že izkorišča številne prednosti mednarodnega obrambnega sodelovanja. Izvršni direktor EDA Jiří Šedivý je izpostavil strateški okvir in pomen vključevanja SME v obrambne iniciative ter izpostavil nove iniciative, povezane s krepitvijo inovativnosti, tudi v kontekstu Strateškega kompasa.

Spletni seminar je gostil vrsto zanimivih in pomembnih govorcev iz evropskih inštitucij, ministrstev ter podjetij in združenj. Po seriji predstavitev je sledila živahna razprava na okrogli mizi. Predstavnica Ministrstva za obrambo Republike Slovenije ter nacionalna direktorica za raziskave in tehnologijo v EDA dr. Larisa Pograjc je izpostavila pomembnost dobrega informiranja SME, stabilnega financiranja, prednosti sodelovanja s strokovnimi združenji, zaupanja in vzpostavitve podpornega ekosistema na ministrstvih, ki lahko podpira iniciative. Izkušnjo vključevanja SME in inovacij je predstavil tudi nizozemski direktor za raziskave in tehnologijo dr. Auke Venema, možnosti in pomen vključevanja SME v veliko obrambno industrijo pa sta orisala predstavnika Airbusa.

Seminar je odstrl nekatere izzive, naslovil številne priložnosti in prispeval k še boljšemu povezovanju v prihodnjih obrambnih konzorcijih.

Predstavitve so dostopne na spletni strani SBRA.