Skoči do osrednje vsebine

V zadnjih dnevih zaznano upadanje števila okužb v Sloveniji

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covida-19 so sodelovali koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik, vršilka dolžnosti glavne inšpektorice inšpektorata za infrastrukturo Patricija Furlan Fon in Maja Bratuša.

Maja Bratuša je uvodoma predstavila zadnje epidemiološke podatke, po katerih je bilo včeraj skupaj opravljenih 6974 PCR in 59.478 hitrih antigenskih testov. Ob tem je bilo potrjenih 2257 novih okužb, kar je precej manj kot teden dni nazaj, ko je bilo potrjenih preko 3100 okužb. Delež pozitivnih testov je včeraj znašal 32,4 odstotke. Prav tako se še naprej znižuje število aktivnih okužb, ki jih je danes 35.072.

Število cepljenjih s tretjim odmerkom se povečuje. Včeraj je tretji odmerek prejelo 5914 oseb, skupaj že 296.278. V Sloveniji je polno cepljenih 64,5 % starejših oseb od 18 let in 75 % starejših oseb od 50 let.

Tudi v bolnišnicah so razmere nekoliko boljše. Danes je skupaj zasedenih 1107 covidnih postelj, od tega 277 na oddelkih intenzivne terapije. Iz bolnišnic je bilo skupaj odpuščenih še 90 pacientov, 15 oseb pa je boj z boleznijo žal izgubilo.

Koordinator za covid bolniške postelje Robert Carotta je predstavil razmere v bolnišnicah in povedal, da se število hospitaliziranih v zadnjih dneh ne zvišuje ter izrazil upanje, da se najslabše projekcije, po katerih bi potrebovali 320 postelj za paciente, obolelih s covidom-19, ne bodo uresničile. »Padanje okužb na državni ravni nam daje upanje, da vidimo luč na koncu tunela,« je dejal Carotta.

Dejal je, da se samo požrtvovalnosti zdravstvenega osebja lahko zahvalimo, da se slovensko zdravstvo še drži pokonci. Poudaril je, da je četrti val izredno zahteven, ne samo zaradi izjemnega pritiska na zdravstveni sistem, ampak tudi zaradi bistveno mlajše populacije, ki jo različica covida-19 delta prizadene. Ob tem je dejal, da je kar 80 % bolnikov na oddelkih intenzivne terapije starih med 50 in 75 let, več kot 80 odstotkov pa jih je necepljenih. Od tistih, ki so cepljeni, ima vsak vsaj eno kronično bolezen, ki bistveno zmanjša imunski odziv. Pri tem je poudaril, da se virus covida-19 v necepljeni populaciji prosto širi in mutira, medtem ko cepljenje zmanjšuje verjetnost nastajanja novih mutacij. Pojav novih mutacij covida-19 pa nas lahko spet pripelje na sam začetek boja proti covidu-19, je dejal Carotta.

Ob koncu je opozoril, da kljub padanju števila okužb še vedno stojimo na robu prepada, vsak najmanjši sunek pa nas lahko pahne v globino.

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik je v nadaljevanju novinarske konference dejala, da je glede različic virusov covida-19 situacija v Sloveniji zadnjih dvajset tednov stabilna, kar pomeni, da sto odstotno prevladuje različica delta, ki ima v Sloveniji preko 80 podvrst. Povedala je, da različica omikron v Sloveniji še ni bila odkrita in izpostavila pomen preprečevanja vnosa omenjene različice v državo.

Vršilka dolžnosti glavne inšpektorice inšpektorata za infrastrukturo Patricija Furlan Fon je v nadaljevanju povedala, da je bila takoj po zaznavi slabšanja razmer zaradi covida-19 v začetku novembra, na pobudo Inšpektorata za infrastrukturo (IRSI) in ministrstva za infrastrukturo sklicana koordinacija z izvajalci javnega potniškega prometa (JPP). Na koordinaciji je bila izvajalcem jasno podana zahteva, da so dolžni pri potnikih dosledno preverjati izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) in drugih predpisanih ukrepov. Vozniki v avtobusnem oziroma sprevodniki v železniškem javnem potniškem prometu morajo od potnikov zahtevati, da se izkažejo z veljavnim dokazilom o izpolnjevanju PCT pogoja in osebnim dokumentom ter obvezno uporabljajo zaščitno kirurško masko ali masko tipa FFP2.

V mesecu novembru so pristojni inšpektorji opravili 744 nadzorov ter pri tem pregledali 507 avtobusov, 237 vlakov in preverili 12.113 potnikov.

V nadzorih je bilo večinoma ugotovljeno spoštovanje PCT pogojev in preventivnih zaščitnih ukrepov, vendar pa so bile ugotovljene tudi nepravilnosti. 216 potnikov, kar predstavlja približno 2 % vseh preverjanj, je bilo zaradi neizpolnjevanja PCT pogojev napotenih iz javnih prevoznih sredstev. Ugotovljeni so bili tudi trije primeri neizpolnjevanja pogoja PCT pri voznikih izvajalcev javnega potniškega prometa. V teh primerih se je vozniku izdala takojšnja prepoved opravljanja dela in izvajanje prevoza je bilo začasno ustavljeno do zagotovitve nadomestnega voznika. Tako zoper voznika kot izvajalca JPP so uvedeni prekrškovni postopki.

Patricija Furlan Fon je ob tem poudarila, da so inšpektorji zaznali trend padanja kršitev iz tedna v teden, saj se je število zaznanih kršitev od začetka izvajanja inšpekcij prepolovilo. Tako so bile v zadnjem tednu ugotovljene kršitve neizpolnjevanja pogoja PCT le v 1 % izvedenih nadzorov. Pozitivno je tudi ravnanje posameznih dijakov, pri katerih sicer zadošča izkaz zgolj z dijaško izkaznico, da se v vse večjem številu izkazujejo z dokazili o izpolnjevanju PCT pogoja.

Ob koncu je vse udeležence v javnem potniškem prometu pozvala k odgovornemu ravnanju za čimbolj nemoteno in varno izvajanje javnega potniškega prometa, k spoštovanju predpisanih zaščitnih ukrepov in PCT pogoja ter k vstopu v javna prevozna sredstva z že pripravljenimi dokazili na vpogled.