Skoči do osrednje vsebine

304. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji dopisni seji dala soglasje k predlogu amandmajev k predlogu novele Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja ter Marka Kandolfa ponovno imenovala za vršilca dolžnosti glavnega inšpektorja v Inšpektoratu RS za notranje zadeve.

Soglasje vlade k predlogom amandmajev k predlogu novele Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja

Vlada Republike Slovenije je na dopisni seji podala soglasje k predlogu amandmajev k predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. 

Amandmaji se nanašajo na določbe zakona, ki urejajo evidence in zbiranje podatkov v vzgoji in izobraževanju, tako da bo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, zaradi poenotenja vodenja evidenc in dokumentov, vzpostavilo enoten informacijski sistem, v katerem bodo osnovne in srednje šole prešle na poenoteno in standardizirano informatizirano vodenje teh evidenc in dokumentov.

Enoten informacijski sistem bo hkrati nudil ustreznejšo podporo ministrstvu pri spremljanju vzgojno-izobraževalnega dela, načrtovanju politik in v raziskovalno-analitične ter statistične namene. Hkrati bo vzpostavitev enotnega informacijskega sistema omogočala povezljivost podatkov in standardizacijo procesov, razbremenitev administrativnega dela v šolah in zmanjšanje tveganja za napake, ustrezno hrambo in dostop do sumarnih podatkov za oblikovanje politik.

Vir: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Ponovno imenovanje vršilca dolžnosti glavnega inšpektorja v Inšpektoratu RS za notranje zadeve

Marko Kandolf se s 1. decembrom 2021 ponovno imenuje za vršilca dolžnosti glavnega inšpektorja v Ministrstvu za notranje zadeve, Inšpektoratu Republike Slovenije za notranje zadeve, in sicer do imenovanja glavnega inšpektorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev, in sicer najdlje do 31. maja 2022.

Minister za notranje zadeve je sprožil natečajni postopek za položaj glavnega inšpektorja v Inšpektoratu RS za notranje zadeve, vendar natečajni postopek zaradi objektivnih razlogov še ni zaključen. Minister je zato vladi predlagal, da se Marko Kandolf, ki izpolnjuje vse pogoje, ponovno imenuje za vršilca dolžnosti glavnega inšpektorja.

Zakon o javnih uslužbencih v devetem odstavku 83. člena določa, da lahko v času od sprožitve natečajnega postopka do imenovanja novega uradnika na položaj iz drugega odstavka 82. člena istega zakona brez javnega natečaja največ šest mesecev naloge na tem položaju opravlja vršilec dolžnosti. Za vršilca dolžnosti je brez javnega natečaja lahko imenovana oseba, ki izpolnjuje predpisane pogoje. V primeru ponovitve postopka javnega natečaja prične rok iz tega odstavka ponovno teči.

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve