Skoči do osrednje vsebine

Raznolika kulturna dediščina kot priložnost za Pomurje

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je v okviru vladnega regijskega obiska v Pomurski regiji v pogovoru z direktorico Pomurskega muzeja Murska Sobota in županom Občine Apače seznanil z dejavnostmi in načrti na področjih muzejske in galerijske dejavnosti ter varovanja in ohranjanja kulturne dediščine.

Tudi tokratni regijski obisk se je začel s sejo vlade, ki je potekala v Dvorcu Rakičan. Po jutranjem zasedanju predstavnikov vlade je minister dr. Simoniti obiskal Pomurski muzej Murska Sobota. V Pomurskem muzeju, ki je osrednja regijska ustanova za varovanje premične kulturne dediščine Pomurja, ga je sprejela direktorica muzeja Metka Fujs. Pogovarjala sta se o številnih dejavnostih, ki jih organizirajo v muzeju, in prihodnjih načrtih. V regiji poleg Pomurskega muzeja delujeta na področju muzejske in galerijske dejavnosti še Galerija-Muzej Lendava in Galerija Murska Sobota. Ministrstvo dejavnost vseh treh pomurskih muzejev in galerij v letu 2021 sofinancira s 689.251,00 evri.

Obisk Pomurske regije je minister dr. Simoniti nadaljeval v občini Apače. Sestal se je z županom Apač dr. Andrejem Steyerjem. Ogledala sta si dvorec Freudenau v Črncih oziroma Meinlov grad, kot mu pravijo domačini. V tem kraju je pred okoli sto leti gospodoval lastnik dunajske pražarne kave Julius Meinl. Župan je ministra seznanil z občinskimi načrti za obnovo gradu. Kot je povedal župan, si prizadevajo odpraviti ovire, da bi projekt obnove gradu čim prej lahko stekel. Ob tem pa dodal, da se za obnovo dvorca zanimajo tudi zasebni ponudniki.

Obisk v regiji se je končal z javno tribuno v Gledališki in koncertni dvorani Lendava, na kateri se je predsednik vlade skupaj z ministri srečal z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji. 

Ob obisku regije predstavljamo nekaj projektov in programov, ki jih v regiji (so)financira Ministrstvo za kulturo.