Skoči do osrednje vsebine

Minister Andrijanič v Pomurski regiji: “Talenti Pomurja s svojo iznajdljivostjo in uspehi zrejo v lepo prihodnost”

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Minister Mark Boris Andrijanič se je s predstavniki Vlade Republike Slovenije mudil na vladnem obisku v Pomurski regiji. V okviru obiska je minister obiskal dijake računalništva in se sestal z vodstvom Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota, spoznal aktivnosti Pomurskega tehnološkega parka in si ogledal proizvodnjo visokotehnološkega podjetja VIRS.

Minister Mark Boris Andrijanič je regijski obisk v Pomurju začel na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota, kjer se je seznanil si programoma računalništva in elektrotehnike. V okviru tega programa dijaki v štirih letih šolanja pridobijo znanja o vzdrževanju strojne računalniške opreme, varni rabi interneta in uporabi IKT pri poslovanju. Prav tako se soboški dijaki v programu računalniški tehnik izobrazijo za načrtovanje in izdelavo spletnih aplikacij, programiranje namiznih in mobilnih aplikacij ter se specializirajo za delo z računalniškimi sistemi, za njihovo uporabo in vzdrževanje. “Razvoj IKT hitro napreduje, da pa bi sledili tem spremembam, moramo imeti dovolj domačega znanja, ki bo slovenskim podjetjem in gospodarstvu v pomoč, da bomo prodorni, uspešni in konkurenčnejši,” je povedal minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič. Z ravnateljem šole Ludvikom Sukičem sta med drugim govorila tudi o “belih lisah”, ki v regiji še niso pokrite. 

Prenos znanja, izkušenj in novih tehnologij v regiji spodbujajo v Pomurskem tehnološkem parku, kjer je Mark Boris Andrijanič nadaljeval regijski obisk. Gre za mednarodno priznano projektno usmerjeno podjetje, ki je na poti do uspeha pomagalo že več kakor 200 pomurskim podjetjem. Vodstvo tehnološkega parka je ministru predstavilo svoje poslanstvo, vizijo in cilje, ki so usmerjeni v pomoč podjetjem v zagonski in razvojni fazi, zagotavljanje potrebne infrastrukture za usposabljanje in mentorstvo. “Z znanjem, ki ga predajate tako zagonskim podjetjem kakor tudi rastočim podjetjem, prispevate k večji konkurenčnosti podjetništva v regiji, spodbujate nastajanje novih podjetij in višjo dodano vrednost. Prav to je ključ za uspeh,” je ob obisku poudaril minister Mark Boris Andrijanič. V sodelovanju s fakultetami, podjetji in mednarodnimi raziskovalnimi organizacijami Pomurski tehnološki park omogoča zagonskim podjetjem hitrejši preboj na trg. Ministru sta se predstavili zagonski podjetji AviRings in Castoola.

Minister Mark Boris Andrijanič je zatem obiskal lendavsko podjetje VIRS, d. o. o, ki že desetletje sooblikuje trende na področju avtomatizacije in robotizacije proizvodnih procesov. Leta 2019 je prejelo priznanje Zlata gazela za najboljše in najhitrejše rastoče podjetje v Sloveniji. To visokotehnološko podjetje se z unikatno tehniko varjenja in rezalnimi sistemi ne ponaša le v Sloveniji, ampak izstopa tudi v širši regiji. Zadnja leta razvijajo tehnološko zahtevnejše izdelke, kakor je na primer lastna celica za robotsko lasersko varjenje. Najsodobnejše tehnologije na področju robotskega varjenja in avtomatizacije proizvodnih procesov, ki jih vgrajujejo v sisteme, zagotavljajo z zahtevami industrije 4.0. 

Ob koncu regijskega obiska se je minister za digitalno preobrazbo udeležil javne tribune v Lendavi.