Skoči do osrednje vsebine

Javna tribuna o razvoju Pomurske regije

Ob zaključku današnjega obiska Pomurske regije so se člani vlade udeležili javne tribune in županom, gospodarstvenikom ter drugim nosilcem razvoja v regiji odgovarjali na vprašanja.

Župan Občine Lendava Janez Magyar se je v začetku zahvalil za odlično delo Vlade RS in za vse, kar je postorila za to, da ji je uspelo na ravni Evropske unije pogoditi se o največjem svežnju finančnih sredstev v zgodovini Slovenije. »Hvala, da je vlada brez odlašanja storila to, da lokalne skupnosti končno dobijo več finančnih sredstev. Ta sredstva so dobile vse občine ne glede na politično pripadnost posameznika,« je dejal lendavski župan. Ta sredstva so po njegovih besedah ena izmed najboljših vladnih naložb, saj jih dobijo vsi državljani. Zahvalil se je tudi za to, da je vlada s svojo odločnostjo in enotnostjo uspešno začela, in kot je prepričan, bo do konca leta uspešno končala zgodovinski projekt naše mlade male države, vodenje Sveta Evropske unije. »Ne nazadnje tudi velika zahvala vsem ministricam in ministrom, državnim sekretarkam in sekretarjem in vam, spoštovani predsednik vlade, gospod Janez Janša, da ste v tako težkih trenutkih svetovne pandemije pomagali slehernemu državljanu pri pravočasnem zagotavljanju zaščitne opreme in preskrbi s prepotrebnimi cepivi. V teh najtežjih časih vam je uspelo s pravočasnimi in pravilnimi ukrepi gospodarski sektor ohraniti v odlični zdržljivosti, pri tem pa ohraniti delovna mesta, kar je in tudi bo odlična popotnica za v prihodnje,« je še povedal župan Magyar.

Direktor Statističnega urada Republike Slovenije Tomaž Smrekar je predstavil statistične podatke pomurske regije. Nato je o epidemičnem stanju v regiji in Sloveniji ter Evropi govoril minister za zdravje Janez Poklukar. Dejal je, da se število okužb vsak dan povečuje povsod po Evropi in ne samo v Sloveniji. »Trenutno je zasedenih 285 postelj na intenzivnih oddelkih, zagotovljenih jih imamo 288,« je pojasnil zdravstveni minister. »V pomurskih občinah je močno naraščalo število okuženih, zdaj pa se v večini  umirja, kar vpliva optimizem. Vsi skupaj podprimo zdravstvo in dosledno izvajajmo preventivne ukrepe,« je poudaril minister Poklukar in opozoril na nujnost dela od doma. »Virus ne izbira in največ lahko naredimo, da se zaščitimo s cepljenjem,« je ponovno poudaril minister.

Predsednik vlade je čestital županom in prebivalcem tistih občin v Pomurju, kjer je precepljenost prebivalstva največja. »Cepljenje edino dejansko pomaga preprečiti najhujše pri epidemiji. Cepiva imamo dovolj in naredimo vse, da bomo ljudi prepričali, da to orodje zoper covid-19 uporabimo,« je poudaril premier Janša. Napredek regije je po besedah predsednika vlade od zadnjega obiska viden, zato se je zahvalil vsem, ki so se zanj potrudili.

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je pozdravil priložnost izkoriščanja geotermalne vode, zato je treba za to energijo odgovorno skrbeti. »To pomeni, da energijo, ki jo dobivamo iz podzemlja, izkoristimo in vodo vračamo, ne pa zlivamo mimo. S tem namreč skrbimo za raven vodonosnikov in dolgoročno izkoriščanje geotermalne vode. Na tem področju želimo doseči, da se voda, ki se črpa iz geotermalnih vodonosnikov, v celoti termično izkoristi in vrne,« je pojasnil minister.

Stomatologija je po besedah ministra za zdravje Poklukarja tako v pomurski regiji kakor nasploh v vzhodni Sloveniji prepoznana kot nezadostna, zato so že v začetku leta podprli prizadevanja Medicinske fakultete v Mariboru, da odpre program stomatologije.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je pojasnila, da so  lani razpisali skoraj 200 srednješolskih programov po državi, kar nekaj od njih prav v pomurski regiji. Ministrica je obiskala dvojezično Osnovno šolo Lendava, kjer se je seznanila tudi s tem, kako so se novi programi letos zelo uspešno začeli izvajati z zadostnim številom vpisanih dijakov in kakšne so potrebe v prihodnje. To podporo bodo, tako je zagotovila ministrica, dajali tudi naprej. Visoko šolstvo je v regiji še velik izziv, ker ni nobenega samostojnega visokošolskega zavoda. »Sistem vzpostavitve vajeništva v regiji je zgled za celotno državo. To je skorajda edini primer, z izjemo Škofje Loke, kjer sistem vajeništva dejansko deluje,« je povedala ministrica.

Kot je glede geotermalne energije pojasnil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek, je sedanja vlada prva pripravila razpis za sofinanciranje reinjekcijskih vrtin, ki je trenutno odprt do 20. decembra 2021.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je o vzhodni obvoznici kot nujnem pogoju za razvoj gospodarskih dejavnosti dejal, da je bil danes po večletnem usklajevanju najprej podpisan sporazum o sofinanciranju zadrževalnika, ki je nujno potreben za gradnjo obvoznice.

Matej Tonin, minister za obrambo, je ugotovil, da je Pomurje najmočnejša regija na področju gasilstva, saj ima 238 gasilskih društev. »Moram se vam zahvaliti tudi za to, da ste ob naravnih nesrečah zelo velikokrat poklicani za pomoč drugim delom države,« je dejal minister.

Predsednik vlade Janez Janša je na koncu opozoril na demografsko vprašanje regije, ki se mu je treba posvetiti. Vlada je zato ustanovila Urad za demografijo, ki bo deloval v Mariboru. To je zapleteno vprašanje, zato je po njegovih besedah nujno sodelovanje vseh.

Vladni obisk v Pomurski regiji

Vladni obisk v Pomurski regiji | Avtor: UKOM

1 / 3