Skoči do osrednje vsebine

Slovenija posoja cepivo Republiki Hrvaški

Vlada je na dopisni seji odločila, da se za namen humanitarne pomoči ob epidemiji nalezljive bolezni COVID-19, na podlagi zaprosila Republike Hrvaške za posojo 40.000 odmerkov cepiva proti COVID-19 Comirnaty, proizvajalca BioNTech/Pfizer), posoja cepivo Republiki Hrvaški v količini 40.950 odmerkov. Republika Hrvaška namreč v zadnjem času beleži velik porast interesa za cepljenje.

Posoja se izvede v obliki dvojne donacije, prve s strani Republike Slovenije Republiki Hrvaški ter druge, v obliki vračila cepiva, s strani Republike Hrvaške Republiki Sloveniji in sicer najkasneje do 31. decembra 2021.

Ministrstvu za zdravje in Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje je vlada naložila, da izvršita vse potrebno za izvedbo donacije.

Vlada je pooblastila ministra, pristojnega za zdravje, za podpis pogodbene dokumentacije med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško ter podpis najave donacije proizvajalcu cepiva, družbi BioNTech/Pfizer.

Nacionalni inštitut za javno zdravje cepivo pripravi za prevoz in ga izroči prevzemniku, ki ga določi in pošlje v Republiko Slovenijo pristojno ministrstvo Republike Hrvaške. Prav tako Nacionalni inštitut za javno zdravje poskrbi za vse aktivnosti v zvezi logistiko, vključno z dogovarjanjem z izbranim veletrgovcem z zdravili glede prevzema cepiva ob povratni donaciji, po potrebi pa tudi za ureditev vseh administrativnih postopkov, povezanih z logistično izvedbo pomoči.

Vir: Ministrstvo za zdravje