Skoči do osrednje vsebine

Inšpektor Slokan: Bodimo odgovorni in otrokom omogočimo izobraževanje v šolah

Na novinarski konferenci o stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor izr. prof. dr. Matjaž Vogrin in glavni šolski inšpektor dr. Simon Slokan, trenutne epidemiološke razmere v državi pa je predstavila Maja Bratuša.

Včeraj je bilo ob 2730 testih potrjenih 1389 novih okužb, kar je manj kot v nedeljo pred enim tednom, ko je bilo potrjenih 1818 okužb. Število aktivnih primerov okužbe ostaja visoko in sicer je po podatkih NIJZ aktivno okuženih več kot 44.700 oseb. 14-dnevna incidenca še vedno presega 2000, natančneje 2123, v zadnjih sedmih dneh pa smo povprečno vsak dan zabeležili 3143 novih okužb. V naših bolnišnicah je danes zasedenih 887 navadnih in 275 intenzivnih postelj. Skupaj se torej zaradi covid-19 zdravi 1162 oseb. Še 16 oseb pa je boj z boleznijo izgubilo.

Strokovni direktor UKC Maribor izr. prof. dr. Matjaž Vogrin je dejal, da se v njihovi bolnišnici zdravi 191 covid-19 bolnikov, 53 jih potrebuje intenzivno terapijo. Bistvena razlika med drugim in tretjim valom ter sedanjim je, da je takrat veljalo tako imenovano zaprtje države in so bili oddelki, kot je na primer Klinika za interne bolezni, travmatološki oddelek pediatrije in podobno, relativno prazni. Tako je bilo na voljo večje število prostih postelj, prav tako je bilo na voljo veliko več prostega kadra.

Dejal je, da so pred covid-19 krizo imeli na voljo 27 postelj za intenzivno nego, v tem trenutku pa tako posteljo potrebuje kar 53 bolnikov, kar predstavlja točko, na kateri se lahko vse prelomi, saj se vlagajo izredni napori. Opozoril je tudi, da epidemija traja že leto in pol, zdravstveni kader je izčrpan. V UKC Maribor je na današnji dan 450 zaposlenih, kar je enormna številka, ki dodatno otežuje delo.

Inšpektor Simon Slokan je predstavil rezultate nadzora, katerega cilj ni zgolj statistika in ukrepanje, ampak vzpostavitev varnega šolskega in športnega okolja za vse vključene. Inšpektorat je tako na področju šolstva v mesecu novembru skupno izvedel 121 nadzorov, pri čemer so bile v 11 primerih ugotovljene nepravilnosti, ki izhajajo iz določil za preprečevanje širjenja virusa. V enakem obdobju smo na področju športa izvedli 382 nadzorov in ugotovili 2 nepravilnosti. Poudaril je, da so se zadeve v zvezi upoštevanja ukrepov in preverjanja PCT pogojev, v zadnjem obdobju, zelo izboljšale – tako lahko pohvali vse organizatorje športnih prireditev, kot tudi ponudnike različnih športnih aktivnosti, saj so pri spoštovanju ukrepov zelo dosledni in družbeno odgovorni.

V nadaljevanju se je bolj osredotočil na šolski prostor, saj gre z uvedbo samotestiranja v šolah za specifično situacijo, ki je predhodno nismo poznali. Od uveljavitve novega odloka oziroma v preteklem tednu so na področju šolstva izvedli 43 nadzorov, pri čemer so v 5 primerih ugotovili večja odstopanja nespoštovanja določil odloka, in sicer: šole niso uredile samotestiranja za otroke, niso pridobila soglasje s strani staršev in za otroke, ki niso imeli soglasja, niso ustrezno uredile izobraževanje na daljavo. V vseh omenjenih primerih smo izdali ustne odločbe za takojšnjo ureditev stanja. V tem okviru so nato izvedli ponovne nadzore, kjer je bilo do sedaj ugotovljeno, da je večina šol pristopila k urejanju nepravilnosti. Po njegovih besedah v enem primeru šola odločbe ni upoštevala, zaradi česar so na podlagi Sklepa o izvajanju vzgojno-izobraževalnega dela na daljavo, z odredbo inšpektorata odredili, da celotna šola do 3. 12. 2021 oziroma do ureditve nepravilnosti, izvaja šolanje na daljavo. V ostalih 38 zavodih pa so ugotovili, da so se šole odlično pripravile na izvajanje ukrepov, da večjih posebnosti ni bilo ter da so ravnatelji, skupaj z zaposlenimi, starši in otroki, naredili odlično delo v okviru zagotavljanja varnega šolskega okolja.

Izpostavil je dejstvo, da se posamezni starši z ukrepi in izvajanjem samotestiranja, kljub vsem informacijam, razlagam, pojasnilom strokovnjakov in tako naprej, ne strinjajo. Zato je poudaril, da šole, ravnatelji in zaposleni niso tisti, ki so sprejeli ukrepe, so jih pa z vidika odgovornosti, dolžni spoštovati in izvajati. Osebne grožnje, pritiski, protesti in nepotrebna slaba volja, vnašajo v šolski prostor nemir – pri čemer največje posledice tega  čutijo otroci, in sicer:

  • so že zaznane stiske otrok s strani pedagoških delavcev,
  • otroci niso pri pouku v šolah,
  • iz razloga, ker so v posameznih primerih zlorabljeni v okviru poskušanja doseganja določenih pravic njihovih staršev.

Starše je zato ponovno pozval k odgovornosti, da lahko otrokom omogočimo, da se izobražujejo v šolah. Prepričan je, da je to naš skupni cilj.

Po njegovih besedah se moramo tudi zavedati, da je varno šolsko okolje pogojeno z upoštevanje ukrepov za preprečevanje širjenja virusa slehernega posameznika, ki v vsakodnevno vstopa v šolski prostor.

»Inšpektorat si bo tudi v prihodnje zavzemal, da vsi, ki vstopajo v vrtec ali šolo, spoštujejo vse ukrepe, kajti le-tako bomo lahko zagotovili, varen in spodbuden prostor za vse ter da bo pouk lahko še naprej potekal v šolah,« je zaključil inšpektor Slokan.

Simon Slokan

Simon Slokan | Avtor: UKOM

1 / 2