Skoči do osrednje vsebine

Izzivi in priložnosti jugovzhodne regije

Člani vlade so se ob zaključku današnjega obiska v jugovzhodni regiji udeležili javne tribune, na kateri so županom, gospodarstvenikom in drugim nosilcem razvoja v regiji odgovarjali na vprašanja.
Konferenčno omizje s sodelujočimi razpravljalci
1 / 4

Gregor Macedoni, župan Novega mesta, se je ob začetku srečanja zahvalil vladi za odnos, ki ga ima do lokalne samouprave, in poudaril, da si takšnega želijo tudi v prihodnje. Povedal je, da so prvi koraki za najpomembnejši projekt v regiji, tj. ustanovitev javne univerze, narejeni. 96 odstotkov raziskovalnih sredstev, ki jih ta regija namenja za to, prihaja iz zasebnega sektorja, je še poudaril v svojem nagovoru.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte je predstavila trenutno stanje na področju boja s covidom-19 v Sloveniji in v regiji. Epidemične razmere po vsem svetu so slabe. Med celinami je Evropa na vrhu in tu je na vrhu Slovenija. Okužbe strmo naraščajo in slovensko zdravstvo se spoprijema z največjo krizo v zgodovini. Državna sekretarka Forte je ob tem poudarila, da so enote intenzivne terapije že presegle normalne zmogljivosti in slovensko zdravstvo lahko samo z največjim trudom še zadostno izvaja zdravljenje bolnikov. Po njenih besedah je pomembno, da se kot celotna družba angažiramo in naredimo vse, kar lahko. Da upoštevamo PCT-pogoj in pozivamo ljudi k cepljenju. Če želimo obvladati epidemijo, moramo doseči vsaj 80-odstotno precepljenost, je poudarila.

Predsednik vlade Janez Janša je poudaril, da sosednje države in države zahodne Evrope, ki so manj ogrožene kot Slovenija, sprejemajo veliko bolj rigorozne ukrepe. »Mi smo to poskusili narediti septembra, vendar se žal ustavno sodišče s tem ni strinjalo,« je povedal. Cepivo proti covidu-19 je trenutno edino orožje, ki ga imamo. Višja ko je precepljenost, manjše so posledice. Trenutno smo na robu in prihodnji dnevi bodo pokazali, »ali smo trenutno situacijo sposobni obvladovati brez drastičnih ukrepov«. »Na nas je, da naredimo vse, da se čim prej precepimo. Sicer bo sledil še naslednji val in se bomo z virusom ukvarjali še zelo dolgo. Tudi cepljenje s tretjim odmerkom je pomembno,« je poudaril premier Janša.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je na vprašanje iz občinstva o krizi v prašičerejskem sektorju pojasnil, da na ministrstvu spremljajo težave pri prodaji vseh pridelkov, ne samo živali s slovenskih kmetij. V tem trenutku je v javni razpravi odlok za prašičerejski sektor, ki je tako v EU kot tudi v Sloveniji tik pred zlomom, je povedal minister. Prašičerejci bodo dobili predvideno pomoč. Na ministrstvu so pripravili tudi ukrepe za povečanje povpraševanja v javnoprehranskih obratih. Ena od pomembnih novosti je sprememba zakona o kmetijstvu, s katero so določili kmetijsko inšpekcijo za nadzor nad izvajanjem uredbe o zelenem javnem naročanju.

Minister za gospodarske dejavnosti in razvoj Zdravko Počivalšek je povedal, da bo do konca leta pripravljen program za vsa obmejna problemska območja. »Imamo štiri meje in ugotavljamo, da se na južni in vzhodni meji prebivalci selijo v notranjost, na severni in zahodni pa čez mejo in v notranjost. Če ne bomo ustvarili ustreznih delovnih mest, da bodo mlade generacije na teh področjih ostajale, dobile solidno plačo, imele možnosti ustvariti družino in delati poslovno kariero, se bo slovensko prebivalstvo skoncentriralo le v štirih ali petih velikih mestih,« je poudaril minister.

Glede izpostavljene problematike na socialnem področju in na področju trga dela je minister za delo Janez Cigler Kralj pojasnil, da je reforma trga dela pripravljena in čaka na stališče strateškega sveta za socialo. Predlagane rešitve, predvsem v zakonu o socialnovarstvenih prejemkih in o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, se nanašajo tudi na romsko problematiko, ki je bila izpostavljena kot pereča v tej regiji. Rešitve izvirajo iz predlogov, ki jih je ministrstvo zbralo na terenu. Predlagan je nov krivdni razlog za izgubo pravic iz javnih sredstev, in sicer za pravnomočno obsodbo na zapor za naklepno kaznivo dejanje. Prav tako do otroškega dodatka ne bodo upravičeni tisti, ki ne bodo zagotovili prisotnosti otroka v osnovni šoli.

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je poudaril pomen ustanovitve prve slovenske javne tehniške univerze in nujnost, da so študijski programi s področja računalništva in informatike, ki jih izvajajo javne ustanove, brezplačni oziroma imajo zagotovljeno financiranje iz javnih sredstev.

Državni sekretar Marjan Dolinšek je na vprašanje o razpisu koncesij za zasebne visokošolske zavode odgovoril, da je zadeva v zadnji fazi, naslednji teden bo besedilo obravnavala vlada.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je na vprašanje glede infrastrukturnih povezav odgovoril, da bo Bela krajina povezana z osrednjim delom Slovenije, kar ji bo omogočilo hitrejšo dostopnost, tudi železniška infrastruktura proti Dolenjski iz Grosupljega naprej se že umešča v prostor za drugi tir. Na ministrstvu za infrastrukturo podpirajo tudi vetrno elektrarno v Ribnici. »Vsekakor je to dober potencial, ki ga je vredno izkoristiti,« ocenjuje minister Vrtovec.

Državna sekretarka z okoljskega ministrstva Metka Gorišek je povedala, da so v okviru regijskega obiska prejeli številne pohvale za svoje delo in dobro izpeljane projekte, žal pa ostaja črna točka, in to je umeščanje infrastrukture v prostor. Poudarila je podporo ministrstva, da bi se zakonodaja tako spremenila, da bi lahko prešli ovire, »saj vsepovsod, kjer je na razpolago neki potencial obnovljivih virov, vetrni, hidro in drugi, je takoj tam tudi habitatna vrsta, ki se ne sme uničiti«.

Minister za razvoj Zvonko Černač je napovedal, da je za bolnišnico Novo mesto v okviru pobude REACT-EU do konca leta 2023 predviden tudi delež nepovratnih sredstev za negovalni oddelek, ter se vsem deležnikom zahvalil za pobude, predloge in mnenja. »Namen slednjega je, da se izboljša regulatorni del ter da se tam, kjer je to mogoče, izpilijo pogoji v razpisih tako, da bodo sredstva čim bolj enostavno dostopna,« je pojasnil.

Ob zaključku javne tribune je predsednik vlade Janez Janša znova pozval, da v naslednjih dneh in tednih naredimo vse za to, da bomo epidemijo zajezili, ne da bi za to morali zaustaviti javno življenje in gospodarstvo. »Bila bi velika škoda, če bi zapravili okrevanje, ki je v polnem zagonu. Obeta se nam namreč gospodarska rast, ki bo več kot presegla izpad iz lanskega leta,« je poudaril predsednik vlade.