Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na otvoritvi Agilnega razvojnega centra podjetja BSH Hišni aparati v Nazarjah

Predsednik vlade se je danes udeležil otvoritve Agilnega razvojnega centra podjetja BSH Hišni aparati v Nazarjah in zbrane nagovoril.

Poleg predsednika vlade so zbrane nagovorili tudi Boštjan Gorjup, direktor za področje gospodarjenja BSH Hišni aparati Nazarje, Matija Petrin, direktor tehničnega področja BSH Hišni aparati Nazarje in dr. Silke Maurer, izvršna direktorica in članica upravnega odbora BSH Hausgeräte GmbH. Po zaključeni slovesnosti si je predsednik vlade ogledal še celotno proizvodnjo agilnega razvojnega centra.

Predsednik vlade je v nagovoru spregovoril o slovenskem gospodarstvu, ki kljub težkim časom dosega dobre dosežke, in o odpiranju novih pridobitev. "Tega je veliko in to se vedno vprašam, kaj je tisto, kar je omogočilo, da nimamo samo lepih krajev in države, ampak tudi lepe in dobre dosežke." Ob tem je opozoril, da Zgornje Savinjska dolina ni le eden najbolj čudovitih koščkov Slovenije, ampak da je bilo tukaj življenje tudi trdo. "Kdor se je rodil v teh hribih, tu okoli, ni imel enakih izhodiščnih možnosti za uspeh v življenju, kot če se je rodil sredi asfalta v Ljubljani. Vse je bilo težje dosegljivo in za vse se je bilo treba bolj potruditi. Verjamem, da je bila to življenjska šola za tisoče ali deset tisoče izmed tistih, ki so v zadnjih 50 letih delali v vašem podjetju, in prispevali k temu, ne le, da so se tukaj zbirale pridne roke, ampak da so se zbirale tudi pametne, trmaste, vztrajne glave, ki niso zgolj kopirale dosežkov drugih, ampak so skušali ustvarjati lastne." V nadaljevanju govora je dejal: "V zadnjih desetih letih beležite vsaj tri nagrajene patente in na tej podlagi nastajajo izdelki, ki so uporabni, ki so ljudem blizu, ki jih ljudje radi uporabljajo in tudi kupujejo. Čestitke za to."

Glede spopadanja s pandemijo, ki še vedno traja, je poudaril: "S skupnimi močmi smo dokazali, da znamo reagirati na krizne situacije in Slovenija danes hitro okreva. Hitro okreva, ker smo znali stopiti skupaj pri blaženju posledic in pri zadrževanju zaposlenosti v časih, ko so v drugih državah v podjetjih odpuščali ljudi."

Predsednik vlade je v nagovoru dejal, da jesenska napoved Evropske komisije za Slovenijo še povečuje že tako dobre poletne prognoze. "Napovedana je 6.4 odstotna gospodarska rast in tudi za prihodnja leta so v napovedi Evropske komisije podatki, ki nas lahko navdajajo z veseljem. Tako glede zaposlenosti, kot padanja brezposelnosti, kot tudi pri zmanjševanju našega primanjkljaja, pa tudi pri naših potencialih za investicije. Vse to smo dosegli skupaj." Predsednik vlade se je prisotnim zahvalil: "Hvala, ker ne samo vračate pozornost države, ampak ker dajete v skupne blagajne bistveno več od tega. Vse to ne bi bilo mogoče, če ne bi v teh prostorih poleg pridnih rok imeli pridne in pametne glave."

V govoru je predsednik vlade navzočim izrekel čestitke ob današnjem praznovanju. "Razvojni center deluje. Prepričan sem, da bodo čez 10 ali 13 let, odvisno koliko nas bo, če se bo EU širila, ko bo Slovenija tretjič vodila Svet EU, ti načrti vidni v obliki produktov, ki se bodo že veselo prodajali. Pametni kuhinjski lonec bo takrat že imel nadaljevanje v pametni kuhinji, v kateri se bo lahko z elektronskim sporočilo naročilo večerjo."

"Umetna inteligenca gre zelo hitro naprej, razvoj je nesluten. Digitalna preobrazba je nekaj, kar je tudi sicer ena od prioritet slovenskega predsedovanja Svetu EU in sedaj vidimo, kako hitri in napredni so koraki, ko gre za ustvarjanje in pretvarjanje vseh teh visokoletečih načrtov v prakso."

Predsednik vlade je govor zaključil s čestitkami za vse dosedanje zmage v zadnjih 50 letih podjetja. "Vsem, ki boste delali v tem agilnem centru, želim veliko navdiha, čestitke za vse pretekle zmage in tudi za vse prihodnje, za katere vem, da bodo prišle. Ker imate v tem podjetju pozitivno kadrovsko selekcijo. V njem se zbirate tisti, ki ne izbirate zgolj shojenih poti, ampak ubirate nove. Z znanjem in trmo in to je pot k napredku." Prisotnim in zaposlenim je v prihodnjih letih zaželel "čim več zmag, čim več inovacij in patentov, ki se bodo prelili v izdelke, zaradi katerih bo življenje Slovenk in Slovencev, Evropejk in Evropejcev, lažje in boljše". "Hvala lepa, ker prispevate k temu", je še dejal premier Janez Janša.

Agilni razvojni center podjetja BSH Hišni aparati je ena od osrednjih naložb BSH v letu 2020. Vrednost investicije znaša 4,5 milijone evrov, kar predstavlja petino vseh letnih naložb družbe BSH. Novi prostori obsegajo 2.600 m2 in zajemajo osrednji agilni prostor ter tehnični del, kjer sta laboratorij ter oddelek elektronike in pogonov. V novem centru bo delo opravljalo 140 inženirjev, ki razvijajo aparate za pripravo hrane v okviru družbe BSH. Današnje otvoritve so se udeležili tudi Wolfram von Ohain, direktor odgovoren za področje prodaje, trženja in servisa BSH Hišni aparati Nazarje, dr. Michael Baumeister, operativni direktor PCP, Reinhard Sekulin, vodja kategorije Food, Ralf Lohmann, vodja BSH Business Excellence, Primož Lončar, direktor gospodarjenja tovarne, Toni Pogačar, direktor tehnike Food globalno in drugi gostje.