Skoči do osrednje vsebine

Finančni ministri EU z državami članicami Evropskega združenja za prosto trgovino razpravljali o okrevanju po pandemiji

Minister za finance mag. Andrej Šircelj je v torek, 9. novembra 2021, vodil ministrski dialog z državami članicami Evropskega združenja za prosto trgovino (EFTA). Poleg držav članic EU so v dialogu sodelovali generalni sekretar islandskega ministrstva za finance Guðmundur Árnason, predsednik vlade Lihtenštajna Daniel Risch, namestnik norveškega ministra za finance Erlend Trygve Grimstad in predsednik Švicarske konfederacije Guy Parmelin.
Minister sedi za mizo, v roki ima zvonec, s katerim oznanja začetek zasedanja

Minister Andrej Šircelj | Avtor: Evropska unija

1 / 2

Ministri držav članic EU so z državami EFTA razpravljali o priložnostih in izzivih, ki jih prinaša okrevanje po pandemiji. Države članice EU in države EFTA povezuje tesno sodelovanje. Razprava je pokazala, da so se države v času krize soočale s podobnimi težavami in jih reševale s podobnimi ukrepi, ki so se izkazali za učinkovite.

Članice EFTA so poročale, da je gospodarstvo krizo preživelo bolje, kot je bilo pričakovati. Ukrepi, ki so bili sprejeti med pandemijo, in visoka stopnja precepljenosti omogočajo normalizacijo gospodarskih dejavnosti. Povpraševanje po delu z opuščanjem ukrepov za preprečevanje pandemije narašča in nezaposlenost je nizka. Na trgu dela pričakujejo spremembe, povezane z digitalizacijo. Poudarili so tudi pomembnost podpornih in odgovornih fiskalnih politik, ki lahko izboljšajo pripravljenost na morebitne prihodnje šoke. Predstavniki držav EFTA so izrazili tudi podporo zelenemu prehodu.

"Izvajanje instrumenta za okrevanje uspešno poteka. To je tudi ena izmed prednostnih nalog slovenskega predsedstva. Izkoristiti moramo trenutek za doseganje zelenih in digitalnih ciljev ter tako po krizi še bolj utrditi gospodarstvo Evrope. Pri tem je seveda pomembno tudi tesno sodelovanje z gospodarstvi držav EFTA. S sodelovanjem in izmenjavo najboljših praks lahko še izboljšamo priložnosti, ki jih okrevanje prinaša," je na ministrskem dialogu povedal minister Šircelj. 

Sodelujoči so se strinjali, da napovedi ostajajo dobre, a bo kljub temu treba spremljati tveganja, povezana s pandemijo ter ponudbo in povpraševanjem. Razpravljali so tudi o motnjah v dobavnih verigah, ki vplivajo na inflacijo, še posebej pri cenah energije. Strinjali so se, da so motnje začasne narave, gibanja cen energije pa bo treba pozorno spremljati, da ne bi oslabila okrevanja. Poudarjeno je bilo, da so odnosi med EFTA in EU dobri, kar bo pomembno pri zagotavljanju nadaljnjega okrevanja in premagovanju morebitnih prihodnjih izzivov.