Skoči do osrednje vsebine

S spoštovanjem pogoja PCT lahko skupaj zaustavimo širjenje virusa covida-19

Na novinarski konferenci, ki je bila posvečena inšpekcijskemu nadzoru izpolnjevanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), so sodelovali inšpektorica Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata, vršilka dolžnosti glavnega tržnega inšpektorja Tržnega inšpektorata Republike Slovenije Martina Gašperlin, namestnik generalnega direktorja Policije Stanislav Vrečar in Maja Bratuša.

Bratuša je uvodoma povedala, da so člani vlade na redni seji obširno razpravljali tudi o zdajšnjih epidemioloških razmerah. Po predhodnem posvetu s člani svetovalne skupine in na podlagi današnje razprave bo vlada sejo nadaljevala v petek, 5. novembra 2021, popoldne, saj odločitve, ki bodo sprejete, zahtevajo tehten premislek.

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je predstavila poročilo o inšpekcijskem nadzoru spoštovanja pogoja PCT za obdobje od 18. do vključno 31. oktobra ter v času prazničnega konca tedna.

Povedla je, da so inšpektorati za 30 % povečali število nadzorov objektov, kar pomeni več kot 3000 oziroma skoraj 4000 nadzorov. Nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT pri osebah so povečali za 100 % . Število teh nadzorov je v zadnjih dveh tednih preseglo 14.000 – v primerjavi z okoli 7000, kolikor jih je bilo opravljenih prej.

Inšpektorati so skupaj izrekli 585 ukrepov zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT. Izrečenih ukrepov glede izpolnjevanja pogojev PCT je bilo za 57 % več kot teden prej.  

Dejavnosti, kjer so se ugotavljale kršitve izpolnjevanja pogoja PCT, so gostinstvo, trgovina, šolstvo, bencinski servisi, pošte, avtomehanične delavnice in podobno. Med ugotovljenimi kršitvami je šlo za nepreverjanje oziroma za ne dovolj natančno preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT pri uporabnikih ali zaposlenih; za odsotnost ustreznih obvestil ali za neizpolnjevanje pogoja PCT pri zaposlenih. Odprava ugotovljenih nepravilnosti je bila zavezancem naročena z upravnim opozorilom. Kjer so bile ob ugotovljenih kršitvah te nemudoma odpravljene in nadzor PCT vzpostavljen, je bilo opozorilo tudi edini izrečeni ukrep.

V prazničnih dneh so bile pod drobnogledom inšpektoratov številne napovedane prireditve, pa tudi nočni lokali, igralnice, gostinski lokali, nastanitveni objekti in kopališča. Skupaj je bilo opravljenih več kot 350 nadzorov in izdanih sedem plačilnih nalogov, sicer pa so bila ob ugotovljenih neskladnostih izdana večinoma opozorila.

Vršilka dolžnosti glavnega tržnega inšpektorja Tržnega inšpektorata Republike Slovenije Martina Gašperlin je povedala, da so ob izdanih upravnih opozorilih zavezanci takoj vzpostavili pregled pogoja PCT. Pri tem je potrošnike in uporabnike storitev prosila, naj takoj ob vstopu v objekt že sami pokažejo dokazilo o pogoju PCT ter olajšajo delo zaposlenim.

Namestnik generalnega direktorja Policije Stanislav Vrečar je povedal, da je bilo v preteklem tednu odkritih sedem primerov ponarejenih potrdil o izpolnjevanju pogoja PCT, in sicer ne samo na državni meji, temveč tudi v notranjosti države. Ob tem je opozoril, da je oseba, pri kateri najdejo ponarejeno listino, tudi kazensko ovadena. Za kaznivo dejanje ponarejanja listin je zagrožena kazen do treh let.

Vsi trije govorci so prebivalce Slovenije pozvali k spoštovanju pogoja PCT kot ukrepa za zajezitev epidemije, saj lahko le z odgovornim ravnanjem skupaj zaustavimo širjenje virusa covida-19.