Skoči do osrednje vsebine

Odločitev za cepljenje je odločitev za življenje

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covida-19 sta sodelovali vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović in Maja Bratuša.

Maja Bratuša je uvodoma poudarila, da so po včerajšnjih podatkih epidemiološke razmere v državi zelo resne. Ob opravljenih 7722 PCR testih je bilo včeraj potrjenih kar 3456 novih okužb, kar je največ doslej. Delež pozitivnih PCR testov je tako znašal 44,8 %. Hkrati je bilo opravljenih tudi 35.567 hitrih antigenskih testov. Število aktivnih primerov se je še povečalo in se močno približalo številki 30.000, saj je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Sloveniji trenutno aktivno okuženih 29.354 ljudi. V bolnišnicah se danes zaradi covida-19 zdravi 670 oseb, zasedenih pa je 159 postelj intenzivne terapije. Žal je boj z boleznijo izgubilo kar 18 oseb.

V Sloveniji je polno cepljenih 63 % starejših od 18 let in 74 % starejših od 50 let. S tretjim odmerkom je cepljenih 51.530 oseb.

Zaradi hitrega povečevanja okužb je Bratuša vse prebivalce Slovenije pozvala k samozaščitnemu ravnanju.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je podrobno predstavila cepljenje s tretjim odmerkom. Dejala je, da je leto 2021 prineslo učinkovita in varna, v kontroliranih raziskavah dobro raziskana cepiva, vendar pa so se obenem začele širiti bolj kužne različice virusa covida-19, najprej alfa in nato delta, ki je kužna tako kot norice oziroma vodene koze, ki veljajo za zelo kužno nalezljivo bolezen.

Delta različica virusa je nekoliko spremenila možnosti obvladovanja epidemije s cepivi. Pri vseh cepivih se je zelo dobro ohranila njihova učinkovitost pri preprečevanju hudih potekov bolezni in smrti, vendar vektorska cepiva slabše ščitijo pred okužbo.

Dva načina uporabe tretjega odmerka cepiva

Beović je povedala, da se tretji odmerek cepiva uporablja na dva načina. Prvi način se uporablja pri bolnikih, za katere se predvideva, da po osnovnem cepljenju niso razvili zadostne imunske zaščite zaradi hude imunske oslabelosti. Ta odmerek lahko bolnik dobi štiri tedne po osnovnem cepljenju. Za dodatni odmerek se v Sloveniji v polnem odmerku uporabljajo mRNK cepiva, to sta Comirnaty (Biontech/Pfizer) ali Spikevax (Moderna).

Drug način uporabe tretjega odmerka je poživitveni odmerek, ki se uporablja zaradi postopnega časovnega upadanja zaščitnega učinka cepiva. Evropska agencija za zdravila je najprej odobrila uporabo dodatnih odmerkov mRNK cepiv, nato poživitvenega odmerka cepiva Comirnaty (Biontech/Pfizer) in kasneje še poživitvenega odmerka cepiva Spikevax (Moderna).

Način uporabe poživitvenega odmerka je Evropska agencija za zdravila prepustila državam članicam EU, ki naj se same odločijo glede na svojo epidemiološko situacijo.

V Sloveniji se poživitveni odmerek še posebej priporoča:

  • 50 let in več starim ljudem,
  • posebej ranljivim kronični bolnikom ne glede na starost,
  • stanovalcem domov za starejše in drugih socialnovarstvenih zavodov,
  • družinskim članom imunsko oslabelih oseb in posebej ranljivih kroničnih bolnikov,
  • osebam z večjo poklicno izpostavljenostjo,
  • osebam, ki so bile cepljene z vektorskima cepivoma.

S poživitvenim odmerkom se lahko cepijo vse ostale osebe, stare 18 let in več. Osebe, ki so dokazano prebolele covid-19, in so bile polno cepljene, poživitvenega odmerka ne potrebujejo. Priporočen presledek med osnovnim cepljenjem, ki je bilo opravljeno z mRNA cepivi ali kot »mešana shema« (Vaxzevria in mRNA cepivo), in poživitvenim odmerkom je vsaj šest mesecev. Glede na trenutno epidemiološko situacijo je poživitveni odmerek za osebe, ki so osnovno cepljenje opravile z vektorskimi cepivi, priporočljiv s presledkom vsaj dveh mesecev po osnovnem cepljenju.

Cepljenje naj se izvede z mRNKA cepivom, pri čemer je treba opozoriti, da se kot poživitveni odmerek uporablja polovični odmerek cepiva Spikevax (Moderna).

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je dejala, da je marsikdo je razočaran, ker kljub cepljenju zboli, in poudarila, da se moramo zavedati, da učinek cepiv ni sto odstoten, zato svetovalna skupina še posebej opozarja na pomen cepljenja čim večjega števila ljudi, s katerim bomo zmanjšali verjetnost okužbe z virusom covida-19.

Opozorila je, da je pred nami zimsko obdobje, ki je še posebej ugodno za širjenje povzročiteljev okužb dihal, tudi virusa covida-19. Zaradi njegove velike kužnosti lahko pričakujemo, da se bomo z virusom covida-19 srečali vsi, čemur priča tudi veliko število obolelih.

Dejala je, da se sami odločamo o tem, kako bo to srečanje potekalo: ali bomo cepljeni in bomo, če bomo zboleli, zboleli blago, ali pa bomo tvegali hudo bolezen, umetno predihavanje ali celo smrt. Ne le to, številni sprejemi v bolnišnico bodo onemogočali ustrezno obravnavo prevelikega števila hudo akutno bolnih bolnikov z vsemi diagnozami. »Odločitev za cepljenje je odločitev za življenje«, je poudarila vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović.

Bojana Beović stoji za govorniškim pultom, na levi sta slovenska in evropska zastava.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. | Avtor: Urad Vlade RS za komuniciranje