Skoči do osrednje vsebine

Odločitve vlade s sej vladnih odborov

Na današnji seji vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve je Vlada Republike Slovenije sprejela Mnenje k predlogu Zakona o spremembah Zakona o socialno varstvenih prejemkih (predlog novele zakona), ki ga je v obravnavo v državni zbor vložila skupina poslank in poslancev.

Vlada v mnenju pojasnjuje, da sta dolžnost ugotavljanja višine minimalnih življenjskih stroškov s strani ministrstva, pristojnega za socialno varstvo, in pogoj za določitev nove višine osnovnega zneska minimalnega dohodka že ustrezno urejena z veljavno zakonodajo.

Na seji je Vlada v veljavni Načrt razvojnih programov 2021-2022 uvrstila projekt »Obnova in rekonstrukcija oranžerije v parku dvorca Dornava«.

Namen projekta je obnova in rekonstrukcija oranžerije, nekdanjega objekta za shranjevanje oranževcev in dveh manjših baročnih paviljonov z vhodom v parku dvorca Dornava. Oranžerija sodi v območje kulturnega spomenika državnega pomena Dornava – Park dvorca Dornava, ki je skladno z Zakonom o lastninjenju kulturnih spomenikov v družbeni lastnini prešel v last Republike Slovenije in upravljanje Ministrstva za kulturo. Obnovljeni objekt bo namenjen izvedbi različnih kulturnih dogodkov in prireditev, ki bodo imele velik pomen za delovanje in promocijo kulturnega spomenika dvorec Dornava s pakom.

Predvidena investicijska vrednost projekta je 827.448 evrov z DDV, obnova bo potekala in bo tudi zaključena v letu 2022.

Na seji odbora za gospodarstvo je Vlada Republike Slovenije sprejela Informacijo o nameravanem pristopu Republike Slovenije k pobudi Zavezništvo za krepitev izstopa iz premoga (Powering Past Coal Alliance) in k Izjavi o javni podpori k čistemu energetskemu prehodu, v okviru Dneva energije na Podnebni konferenci Združenih narodov (COP26), ki bo potekal 4. novembra 2021 v Glasgowu.

Podnebna konferenca Združenih narodov (COP26), ki se je udeležujejo pogodbenice Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja (UNFCCC), bo potekala od 31. oktobra do 14. novembra 2021 v Glasgowu, pod predsedovanjem Združenega kraljestva v partnerstvu z Italijo.

Poleg formalnih pogajanj v okviru UNFCCC, Združeno kraljestvo, kot predsedujoče COP26 pripravlja sektorske kampanje, ki bodo vključevale različne deležnike po posameznih sektorjih. Ena od petih kampanj se osredotoča na področje energetskega prehoda, kot spodbude za hitrejšo dekarbonizacijo energetskega sektorja. Ob robu podnebne konference bo tako potekal tudi tematski dan za področje energije (4. november), kjer se pričakuje izvedba različnih aktivnosti in okroglih miz na ministrski ravni. Dan energije (Energy Day) bo namenjen krepitvi globalnega energetskega prehoda.

Enega od ključnih dogodkov bo organiziralo zavezništvo Powering Past Coal Alliance, kjer bodo člani zavezništva predstavili ukrepe za pospešitev postopnega opuščanja premoga na svetovni ravni in prednostne ukrepe, s katerimi bomo dosegli prenehanje rabe premoga. Razprava med vodilnimi svetovnimi osebnostmi bo vključevala napredek pri prenehanju javnega in zasebnega financiranja premoga ter pomembno vlogo nedržavnih akterjev pri spodbujanju prehoda s premoga na čisto energijo.

Na Dnevu energije bodo države lahko podprle in podpisale tudi Izjavo o javni podpori k čistemu energetskemu prehodu (Statement on Public Support for the Clean Energy Transition). Namen te izjave je na mednarodni ravni sprejeti čim bolj široko zavezo k prehodu na čisto energijo in stran od fosilnih goriv s ciljem zagotoviti, da je svet na ambiciozni, jasno opredeljeni poti do podnebne nevtralnosti, ki je združljiva s ciljem 1,5 °C in v skladu z dolgoročnimi cilji Pariškega sporazuma (člen 2.1c) in na podlagi najboljših razpoložljivih znanstvenih dognanj.

Slovenija podpira krepitev globalnih podnebnih ambicij, saj bo le tako možno doseči cilje Pariškega sporazuma, skladno s poročilom Medvladnega panela za podnebne spremembe (IPCC) glede omejevanja segrevanja ozračja na 1,5 stopinje. Slovenija podpira pobudo Powering Past Coal Alliance in bo k njej pristopila. Slovenija podpira Izjavo o javni podpori k čistemu energetskemu prehodu in jo bo na Dnevu energije na COP26 podpisala.