Skoči do osrednje vsebine

286. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela sklep o ustanovitvi delovne skupine vlade za koordinacijo projekta GREMO (GREen MObility) in imenovala dve nadomestni članici Sveta javne agencije Republike Slovenije za trženje in promocijo turizma.

Vlada oblikovala delovno skupino za koordinacijo projekta GREMO

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji  sprejela sklep o ustanovitvi delovne skupine vlade za koordinacijo projekta GREMO.

Predsednik vlade Janez Janša se je skupaj z ministrsko ekipo 12. oktobra 2021 v Spodnji Idriji v prostorih Hidrie srečal z desetimi vodilnimi slovenskimi dobavitelji avtomobilske industrije, kjer je bilo govora predvsem o tem, da je prestrukturiranje avtomobilske industrije glede na četrto industrijsko revolucijo ključno, da Slovenija na mednarodnem avtomobilskem zemljevidu zadrži svoje pomembno mesto. Na omenjenem srečanju je bilo tudi dogovorjeno, da bodo pristojna ministrstva imenovala koordinatorje, ki se bodo ukvarjali z nastalimi dilemami in odprtimi vprašanji, vlada pa bo nato sprejela tudi ustrezno strategijo na temo obravnave brezogljične mobilnosti.

S ciljem, da slovenska avtomobilska industrija zadrži vodilno vlogo dobavitelja tudi v prihodnosti, (ki bo predvsem električna), so predstavniki Slovenskega avtomobilskega grozda ACS oblikovali vsebino projekta GREMO, GREen MObility; zelena in digitalna transformacija slovenske avtomobilske industrije. V okviru projekta GREMO bodo razvijali in izdelovali nove inovativne izdelke za elektrificirano mobilnost, razvijali vrhunske proizvodne tehnologije, pospešeno uvajali napredno robotiko, avtomatizacijo in digitalizacijo proizvodnje po načelu Industrije 4.0, zagotavljali rešitve krožnega gospodarstva v proizvodnih procesih  ter na ta način pomembno pripomogli k zniževanju okolijskega odtisa.

Zaradi pomembnosti slovenske avtomobilske industrije, ki prispeva več kot desetino slovenskega bruto domačega proizvoda in več kot petino slovenskega izvoza, bo v projektu GREMO sodelovala tudi vlada oziroma njena za gospodarstvo najpomembnejša ministrstva in vladni službi.

Pričakovanja predstavnikov Slovenskega avtomobilskega grozda ACS do vlade oziroma ministrstev in vladnih služb gredo predvsem v smeri vzpostavitve ustreznega zakonodajnega okolja, vzpostavitve ustreznega izobraževalnega okolja in sofinanciranje projekta GREMO.

Za namen usklajevanja pogledov ter izvedbe projekta GREMO s predstavniki Slovenskega avtomobilskega grozda ACS, se imenuje delovna skupina za sodelovanje pri projektu GREMO, ki bo sestavljena iz predstavnikov ministrstev, vladnih služb in kabineta predsednika vlade.  Delovna skupina deluje do zaključka projekta GREMO. Člani delovne skupine opravljajo naloge v okviru svojih rednih delovnih obveznosti.

Vir: Kabinet predsednika vlade

Razrešitev in imenovanje članov Sveta javne agencije Republike Slovenije za trženje in promocijo turizma

Vlada Republike Slovenije je izdala odločbo o razrešitvi Darje Škufca Adlešič z mesta članice Sveta Javne agencije Republike Slovenije za trženje in promocijo turizma in namesto nje z 29. oktobrom 2021 in do konca mandata razrešene članice, to je do 11. septembra 2025, imenovala Ksenijo Flegar, kot predstavnico ustanovitelja, zaposleno na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Vlada Republike Slovenije je izdala odločbo o razrešitvi Biserke Močnik z mesta članice Sveta Javne agencije Republike Slovenije za trženje in promocijo turizma in namesto nje z 29. oktobrom 2021 in do konca mandata razrešene članice, to je do 11. septembra 2025, imenovala Mojco Plaznik, kot predstavnico ustanovitelja, zaposleno na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Članici Sveta Javne agencije Republike Slovenije za trženje in promocijo turizma Darja Škufca Adlešič in Biserka Močnik, ki sta bili imenovani s sklepom Vlade RS z dne 10. septembra 2020 za obdobje petih (5) let, sta podali odstopno izjavo kot članici Sveta Javne agencije Republike Slovenije za trženje in promocijo turizma, zato je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo predlagalo njuno razrešitev in namesto njiju za čas do konca mandata imenovalo Ksenijo Flegar in Mojco Plaznik.

Vir: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo