Skoči do osrednje vsebine

Milan Krek: Čas je, ko moramo misliti drug na drugega

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), in Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata.
Milan Krek

Milan Krek | Avtor: UKOM

1 / 2

Milan Krek je najprej predstavil epidemiološke podatke po posameznih državah članicah EU. Število novookuženih na 100.000 prebivalcev na 14 dni se povsod povečuje, razen redkih izjem. »Cepljenje je tisto, ki zaščiti populacijo pred okužbo, ki zaščiti populacijo pred hudimi primeri, tudi pred smrtjo,« je poudaril direktor NIJZ. Od 26. junija je umrlo 239 bolnikov s to boleznijo. Povabil je vse starejše od 55 let, naj se čim prej cepijo.

V nadaljevanju je predstavil aktualne epidemiološke podatke. Glede precepljenosti je dejal, da je s prvim odmerkom cepljenih 56 % celotnega prebivalstva in 52 % tudi z drugim odmerkom.

NIJZ je prenovil svojo spletno stran, na kateri je zdaj mogoče najti veliko več podatkov kot doslej. Krek je poudaril nujnost ukrepov: cepljenje, iskanje okuženih in njihovih tesnih stikov, odprtje klicnega centra, izvajanje različnih epidemioloških ukrepov, upoštevanje PCT-ukrepov, ob znakih okužbe je nujno ostati doma, spoštovati izolacijo in karanteno ter vedno mislite na druge. »Tako lahko pomagate, da zmanjšate tveganje. Čas je, ko moramo misliti drug na drugega,« je zaključil direktor NIJZ.

Deana Potza je predstavitev začela z opozorilom na spoštovanje in izpolnjevanje pogoja PCT, ki je glavni pogoj za preprečevanje širjenja bolezni covid-19. Kot je pojasnila, je sistem namenjen temu, da dejavnosti ostajajo odprte. Nikakor ne gre za diskriminacijo ene ali druge skupine državljanov. Zdravstveni inšpektorat se zato pridružuje pogostim pozivom k spoštovanju tega pogoja.

Poročilo inšpektoratov o opravljenih nadzorih se nanaša na obdobje treh tednov, od 27. septembra do vključno 17. oktobra. Predstavila je nekaj primerov dobre prakse posameznih inšpektoratov. Inšpektorat za šolstvo in šport je v devetih primerih na področju športa ugotovil kršitve PCT-ja, konkretno v fitnesih. Kršitelji so bili v vseh primerih napoteni iz studia za fitnes in opozorjeni. V nadzornih pregledih je bilo nato ugotovljeno, da se preverjanje izpolnjevanja PCT-pogoja dosledno izvaja. Opozorila so zadostovala, zato druge sankcije niso bile potrebne. Tržni inšpektorat je v poročilu opozoril na trgovine, kjer dosledno preverjajo izpolnjevanje pogoja PCT že ob vhodu.

Kot je še pojasnila, je bil zdravstveni inšpektorat glede izvajanja testiranja seznanjen z informacijo o večjem številu posameznikov, ki naj kljub pozitivnemu rezultatu hitrega testa nato ne bi opravili PCR-testiranja. Zakon o nalezljivih boleznih v 32. členu navaja tudi podlago za izrekanje sankcij posameznikom, ki se na podlagi obvestila o pozitivnem rezultatu HAG-testa nato ne naročijo na PCR-test.

Glede spoštovanja pogoja PCT so inšpekcijski organi v treh tednih opravili nadzore v 6.325 objektih in nad 16.306 osebami. Skupno število opravljenih nadzorov v zvezi z obvladovanjem širjenja bolezni covid-19 v tem času je 8.181. Izrečenih je bilo 73 prekrškovnih sankcij, 432 opozoril po Zakonu o prekrških ter izdanih 14 upravnih odločb in 352 upravnih ukrepov.

V zaključku je Deana Potza napovedala poostrene nadzore v regijah s slabšo epidemično sliko.