Skoči do osrednje vsebine

Praktična vaja civilne zaščite - #SIQUAKE2020 se je začela

Od danes pa vse do petka, 8. oktobra, vadeči na vaji izvajajo različne aktivnosti iz Državnega načrta zaščite in reševanja ob potresu na dvanajstih lokacijah v Ljubljani, Logatcu, Vrhniki in Igu. Ob tako močnem potresu je Slovenija zaprosila za mednarodno pomoč, zato udeleženci vaje prihajajo tudi iz Avstrije, Hrvaške, Italije in Madžarske.

Vaja predpostavlja, da se je 4. oktobra ob 7:47 uri zgodil potres, ki je prizadel območje Osrednje Slovenije z intenziteto VIII. po evropski potresni lestvici je povzročil katastrofalne posledice. Zaradi poškodb infrastrukture, stanovanjskih in industrijskih objektov je prišlo do obsežnega izpada oskrbe z električno energijo, oskrbe s pitno vodo, preskrbe s plinom in daljinskim ogrevanjem stavb na območju Ljubljane. Onemogočena je prevoznost cest na območju proti Dolenjski in železniški promet ter druge posledice, ki so ogrozile prebivalce, živali in premoženje, se dne 4. 10. 2021, ob 8:40 aktivira Državni načrt zaščite in reševanja ob potresu.

Namen projekta je povečati pripravljenost sistema zaščite, reševanja in pomoči v Sloveniji ter mehanizma Unije na področju civilne zaščite v primeru velikega potres v osrednji Sloveniji. Hkrati dajemo velik poudarek tudi na aktivnosti za ozaveščanje prebivalstva o pravilnem ravnanju pred, med in po potresu. Informacije o pravilnem ravnanju pred, med in po potresu najdete na spletnih straneh vaje in aplikacije Potrog.

Na vaji sodelujejo sile zaščite, reševanja in pomoči, regijske enote in službe Civilne zaščite, organi, službe in nevladne organizacije, opredeljene z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob potresu ter specializirane enote iz Italije, Avstrije, Hrvaške in Madžarske, ki po predvidenem scenariju zagotavljajo zaprošeno pomoč. Svoje znanje in veščine bo preverjalo in krepilo veliko število vadbencev in organizatorjev. Aktivnosti bodo izvajali na deloviščih po Ljubljani, Logatcu, na Vrhniki in Igu. Za čim bolj pristno izvedbo bo v praktično vajo je vključenih več deset prostovoljcev, ki bodo v ruševinah na deloviščih igrali vloge poškodovanih oseb.

Večdnevna vaja se bo odvijala v dnevnem in nočnem času, udeleženci pa bodo ocenjevali stanje in poškodovanost objektov, prepoznavali potrebe in prednostne naloge, vadili postopke iskanja ter reševanja iz porušenih ali poškodovanih objektov, podpiranja in stabilizacije poškodovanih stavb, zagotavljanja nujne medicinske pomoči ter začasnih množičnih zatočišč za prizadeto prebivalstvo in izvajanja sistema podpore države gostiteljice.

V torek, 5. oktobra, je predviden prihod vseh enot in v popoldanskem času se začnejo aktivnosti na deloviščih, ki se tokrat podaljšajo v pozen večer.

Zaradi trenutne epidemiološke slike, smo bili primorani poiskati rešitev, kako omogočiti strokovni javnosti, da si vajo le lahko ogledajo. S tem, smo prvi, ki bomo organizirali virtualno obliko vaje za opazovalce iz Slovenije in držav članic mehanizma Unije na področju civilne zaščite. Opazovalci si bodo tako v sredo, 6. oktobra, preko Zoom aplikacije ogledali dva delovišča, kjer se bodo izvajale aktivnosti.

7. oktobra pa bo vadbence na delovišču v operativni bazi, hipodromu Stožice ter Podutiku obiskal tudi Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič in drugi visoki gostje.

Za več informacij o dogodku 7. oktobra se obrnite na elektronski naslov neja.pavlica@urszr.si.