Skoči do osrednje vsebine

Slovenska vojska predstavila mednarodno vojaško vajo Zaščita, reševanje in vojaška mobilnost 21

Slovenska vojska je na virtualni novinarski konferenci predstavila skupno mednarodno vojaško vajo Zaščita, reševanje in vojaška mobilnost – DRM2 EX21 (angleško: Disaster Relief and Military Mobility Exercise 2021), ki bo v Republiki Sloveniji potekala med 18. in 29. oktobrom 2021. Vojaška vaja sovpada s predsedovanju Republike Slovenije Svetu EU.

Gre za osrednjo vajo sil Slovenske vojske v letu 2021, Namenjena je krepitvi pripravljenosti Slovenske vojske za sodelovanje v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v Republiki Sloveniji ter povezovanju na področju zagotavljanja varnosti z državami članicami EU, pridruženimi partnericami, zmogljivostmi Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter pomembnimi podjetji na področju mobilnosti in logistike (Luka Koper, Družba za avtoceste RS - DARS, Slovenske železnice).  

Sodelovanje držav članic EU in pridruženih partneric prispeva k enotnosti, dvigu odpornosti in varnosti Republike Slovenije, EU in širše regije, predvsem pa dvigu mednarodnega sodelovanja in pomoči civilnemu prebivalstvu v primeru naravnih in drugih nesreč. Vojaška mobilnost znotraj EU omogoča hiter odziv in vojaške operacije v kriznih razmerah.

Prihod glavnine sodelujočih iz evropskih držav in pridruženih partneric v Republiko Slovenijo bo 18. oktobra, in sicer z letalskimi, železniškimi in cestnimi koridorji do Postojne, kjer bo v vojašnici barona Andreja Čehovina nastanjena glavnina sodelujočih.

Vaja bo potekala v dnevnem in nočnem času. Za realno izvedbo vadbenih incidentov bo uporabljeno manevrsko strelivo ter sredstva za simulacijo dima, poka, ognja in toksičnih spojin. Aktivnosti se bodo izvajale skladno s sprejetimi dogovori z lokalnimi skupnostmi in na način, da v najmanjši možni meri vplivajo na civilno in naravno okolje.

V okviru treh osrednjih tematskih sklopov (zaščita in reševanje, vojaška mobilnost in vojaške operacije v zaledju) se bodo na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, v Izobraževanem centru za zaščito in reševanje Republike Slovenije ter v občinah Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica, Koper, Ankaran, Vipava, Bloke, Sodražica, Tolmin, Cerkno, Kranj, Ig in Kočevje vadbene aktivnosti izvajale do 29. oktobra.

Več kot  900 udeležencev iz 20 držav članic EU ter pridruženih partneric bo izvajalo prečiščevanje vode, zaščito in reševanje v gorah in urbanem okolju, detekcijo in uničevanje improviziranih eksplozivnih naprav, gašenje požarov, dekontaminacijo ob razlitju industrijskih toksičnih nevarnih spojin, obrambo na kibernetske napade, mednarodno koordinacijo premikov ter vojaške aktivnosti za zagotavljanje varnosti na ozemlju Republike Slovenije v primeru kriznih razmer.

Zmogljivosti na vaji prispevajo:

Albanija, Avstrija, Belgija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Francija, Nemčija, Grčija, Italija, Madžarska, Kosovo, Luksemburg, Črna gora, Severna Makedonija, Slovaška, Češka, Poljska, Romunija, Slovenija.

Vojaške vaje se odvijajo ob upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije COVID 19.

Trikotnik s stranico iz zastav udeleženk vaje. V sredini je karta Evrope, vse skupaj pa obdaja trak v barvah slovenske zastave z zvezdami na koncu

Znak vaje DRM2EX 21 | Avtor: Slovenska vojska

1 / 2