Skoči do osrednje vsebine

Letošnji Mesec prostora posvečen prostorskemu in urbanemu razvoju

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Mesec prostora, ki poteka že osmo leto zapored, je letos namenjen osvetlitvi aktualnih tem prostorskega in urbanega razvoja, načrtovanja in urejanja prostora, arhitekture, trajnostne gradnje ter stanovanjske politike. Povezuje dogodke in aktivnosti Ministrstva za okolje in prostor (MOP) ter sodelujočih organizacij, namenjene različnim udeležencem - strokovni javnosti, otrokom in mladostnikom ter najširši javnosti.

Mesec prostora se tako kot vsako leto začenja z obeležitvijo Svetovnega dneva habitata, ki bo letos 4. oktobra.

Letošnji slogan Meseca prostora »Prostor. Estetika. Kakovost.« se navezuje na aktivnosti slovenskega predsedovanja Svetu EU na področja urejanja prostora in prostorske kohezije, katerega osrednja tema je vključitev prostorskih dejavnikov kakovosti življenja v prakso prostorskega načrtovanja na različnih geografskih ravneh in na različnih področjih politike. V ospredju razprav je vprašanje, kateri so tisti kriteriji, ki naj jih upoštevamo pri načrtovanju in usmerjanju razvoja v prostoru in naseljih, tako da hkrati sledimo družbenim, javnim interesom prostorskega razvoja, upoštevamo individualne potrebe po prostorskih pogojih bivanja, prostorsko-okoljske možnosti in naravne omejitve. Kakovost bivanja je vrednota, ki se z razvojem družbe spreminja in jo ljudje kot posamezniki doživljamo zelo različno, vsekakor je zelo močno povezana s kakovostjo in estetiko prostora, v katerem živimo.

Kakovost bivanja, kakovost prostora, naselij in kulture gradnje so ključnega pomena za doseganje blaginje prebivalcev in obenem njen odraz. Pogojeni so z oblikovanjem in rabo prostora kot trajnostnega, estetskega in predvsem vključujočega življenjskega prostora.

Dogodki v Mesecu prostora 2021 bodo sklenjeni 5. novembra z Urbanim forumom 2021, ki ga organizirajo MOP, Združenje mestnih občin Slovenije in Inštitut za geostrateške, pravne in futuristične raziskave ter svetovanje – GFS Inštitut.

Vse, ki načrtujete ali pa bi želeli v Mesecu prostora organizirati dogodke, vabimo, da se obrnete na e-naslov: prostor.mop@gov.si.

Več informacij o Mesecu prostora na spletu MOP