Skoči do osrednje vsebine

Objavljen nov Pregled javnofinančnih gibanj

Objavljamo nov Pregled javnofinančnih gibanj, ki vključuje podatke za prvih osem mesecev letošnjega leta. Državni proračun je v tem obdobju zabeležil približno 7,03 milijarde evrov prihodkov, kar je 20,6 % več kot v enakem obdobju lani. Rast odhodkov v tem obdobju je bila nižja od rasti prihodkov, odhodki so se namreč zvišali za 16,8 % na okoli 9,45 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj je v osmih mesecih tako dosegel približno 2,41 milijarde evrov., ker smo še vedno v fazi okrevanja in odpravljanja posledic epidemije.

V Pregledu javnofinančnih gibanj vsak mesec objavljamo podrobne podatke o realizaciji državnega proračuna na mesečni ravni. Podatke o državnem proračunu lahko sicer spremljate tudi na spletni strani proracun.gov.si, kjer je objavljen interaktivni grafični prikaz ključnih podatkov državnega proračuna, ki se vsakodnevno osvežuje.  

Poleg podatkov o državnem proračunu so v Pregledu javnofinančnih gibanj objavljeni tudi podatki o mesečni realizaciji ostalih blagajn javnega financiranja: Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in proračunov občin.  

Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo sestavljajo vse štiri javne blagajne, je v prvih osmih mesecih zabeležila približno 13,75 milijarde evrov prihodkov in 15,82 milijarde evrov odhodkov.