Skoči do osrednje vsebine

Minister Mark Boris Andrijanič: V manj kot desetih letih želimo postati ena od petih digitalno najrazvitejših evropskih držav

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo

Minister Mark Boris Andrijanič je v četrtek z uvodnim nagovorom sodeloval na odprtju konference "Leaders' Dialogue: How Can We Create a Region of Mavericks, Unicorns, and Global Winners?" v okviru 6. investicijske in razvojne konference Slovenia Business Bridge.

Uvodni nagovor ministra Marka Borisa Andrijaniča

Uvodni nagovor ministra Marka Borisa Andrijaniča | Avtor Nebojša Tejić, STA

1 / 3

Kot je v uvodu povedal minister, je ob tokratni konferenci optimističen, saj je trdno prepričan, da imamo kljub zahtevnim časom, v katerih živimo, veliko razlogov za praznovanje. "Naša država je letos dopolnila 30 let. Smo ponosni in konstruktivni člani EU in NATA. Plačujemo v evrih ter se lahko svobodno odpravimo na potovanje, delo ali študij kamor koli na tej veliki celini. Naša podjetja lažje kot kadar koli prej poslujejo na svetovnih trgih," je dejal minister. Poudaril je, da so na svetovnem prizorišču dejavni tudi nadarjeni slovenski raziskovalci, ki opravljajo vrhunske raziskave na vodilnih univerzah in inštitutih po svetu. "Pri nas je bil ustanovljen prvi Unescov center za umetno inteligenco in kot predsedujoči Svetu EU dejavno oblikujemo mednarodne predpise na področju umetne inteligence in množičnih podatkov. In ker danes zaznamujemo dan slovenskega športa, ne smemo pozabiti na naše izjemne športnike, ki vedno znova polnijo strani mednarodnih športnih glasil," je dejal minister v nagovoru.

Povedal je, da Slovenija po pandemiji hitro okreva. "Slovenska gospodarska rast je med najvišjimi v Evropi, brezposelnost pa je rekordno nizka. Naše gospodarstvo naj bi se letos povečalo za 6,1 %, leta 2022 pa za 4,7 %. Po drugi strani naj bi se v istem obdobju gospodarska rast v evrskem območju povečala za 3,8 %. In to je velika stvar," je poudaril minister.

Prav tako je dejal, da je ponosen na to, da je na lestvici najvarnejših držav na svetu Slovenija zasedla peto mesto. "Toda naša hotenja segajo še veliko dlje. V manj kot desetih letih želimo postati ena od petih digitalno najrazvitejših evropskih držav. Zato pospešujemo digitalno preobrazbo Slovenije z izvajanjem akcijskega načrta, ki ga je pripravil Strateški svet za digitalizacijo," je poudaril minister Andrijanič. Kot je dodal, bomo v prihodnjih dveh letih v zdravstvu, izobraževanju in javni upravi uvedli nove digitalne storitve. "Izboljšali bomo tudi poslovno okolje za tehnološka in druga podjetja ter povečali naložbe v najsodobnejše tehnologije," je dejal minister Andrijanič. Ob tem je naštel nekatere rešitve, kot so elektronska identifikacija za državljane, mobilna aplikacija za ključne storitve javne uprave, telemedicina ter digitalizacija gradbenih dovoljenj in notarskih storitev.

"Na davčnem področju pripravljamo preprostejšo obdavčitev kriptovalut in davčne spodbude za strokovnjake za informacijsko tehnologijo, ki prihajajo v Slovenijo. Odprli bomo tehnološko veleposlaništvo v Silicijevi dolini ter ustanovili mednarodni inštitut za uporabno umetno inteligenco in sprejemni center za slovenske izseljence, ki se želijo vrniti domov," je poudaril minister Andrijanič in dodal, da bo storjeno vse, "kar bo v naši moči, da bomo v Slovenijo privabili čim več naložb".

"Kot nekateri veste, sem zadnje desetletje preživel v tujini. Živel in delal sem v nekaterih najstarejših in najveličastnejših državah na svetu; v državah, ki se ponašajo z znamenito zgodovino in zlatimi dobami, ki so zdaj večinoma že preteklost. Trdno sem prepričan, da se z vašo pomočjo zlata doba Slovenije šele začenja. Zato bom na našo prihodnost vedno gledal z optimizmom. Enako bi na našo prihodnost morali gledati tudi vi," je svoj nagovor sklenil minister Andrijanič.