Skoči do osrednje vsebine

Verifikacijski center Slovenske vojske obeležil 23-letnico delovanja

V Verifikacijskem centru Slovenske vojske je bila danes slovesnost ob 23-letnici njegovega delovanja.

Zbrane je nagovoril minister za obrambo mag. Matej Tonin. V svojem nagovoru je najprej spregovoril o zaupanju, saj je geslo centra: »Zaupaj, vendar preveri«, ter ob tem spomnil na pojave nezaupanja v svetu, pa tudi doma, in sicer zlasti na dvome v znanost in odločitve države, ki jih je prinesla kriza koronavirusa. Minister je poudaril, da vidi Verifikacijski center kot eno izmed institucij, ki krepi zaupanje. Dejal je, da je področje nadzora oborožitve pomemben del obrambne politike in del vojaške diplomacije, ki Republiko Slovenijo enakopravno umešča v mednarodno obrambno-varnostno okolje. Mehanizmi za nadzor oborožitve kot del ukrepov za povečevanje zaupanja, varnosti in stabilnosti v Evropi temeljijo na mednarodnih sporazumih in pogodbah, ki jih je Republika Slovenija v svoji tridesetletni zgodovini podpisala oziroma smo k njim pristopili. V nadaljevanju je minister poudaril, da sodobni varnostni izzivi širše mednarodne skupnosti segajo od preprečevanja do odvračanja terorizma, kibernetskih groženj, hibridnih groženj, migracijskih tokov do zagotavljanja razvoja demokratičnih procesov. Vloga pripadnikov Verifikacijskega centra SV bo aktualna tudi v prihodnje, saj izvajajo neposredne aktivnosti v podporo strategije obrambne politike Republike Slovenije doma in tudi na tujem. Minister se je zahvalil poveljniku centra polkovniku Branku Podbrežnikom in pripadnikom centra za njihovo delo, s katerim krepijo ugled Slovenije.

Ob današnji priložnosti je minister za obrambo mag. Matej Tonin odprl tudi obnovljeno športno igrišče – Športni park veteranov vojne za Slovenijo. Gre za uspešen projekt civilno-vojaškega sodelovanja med Slovensko vojsko in Zvezo društev in klubov MORiS. Začela se je tudi obnova prostorov Verifikacijskega centra, ki se bo nadaljevala letos in v naslednjem letu. 

Verifikacijski center izvaja določila mednarodnih pogodb s področja nadzora oborožitve,  načrtuje, izvaja in nadzoruje aktivnosti, povezane z nadzorom oborožitve v Slovenski vojski ter sodeluje pri izpolnjevanju obveznosti, ki jih ima Republika Slovenija po mednarodnih pogodbah na področju nadzora oborožitve. Poleg tega sprejema in spremlja inšpektorje iz sodelujočih držav OVSE pri izvajanju nadzora oborožitve v Slovenski vojski ter izvaja verifikacijske aktivnosti v sodelujočih državah OVSE, ki niso članice Nata. Sodeluje tudi z drugimi državnimi organi Republike Slovenije na področju nadzora oborožitve ter tujimi verifikacijskimi centri in agencijami za nadzor oborožitve.

Minister Tonin podpolkovnik in Branko Podbrežnik s sodelavci med hojo.

Minister za obrambo mag. Matej Tonin in poveljnik Verifikacijskega centra podpolkovnik Branko Podbrežnik | Avtor: Monika Sušanj

1 / 3