Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministra dr. Logarja z generalno sekretarko Sveta Evrope Marijo Pejčinović Burić

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v Strasbourgu srečal z generalno sekretarko Sveta Evrope Marijo Pejčinović Burić. Predstavil ji je prednostne naloge predsedovanja Slovenije Svetu EU – gre za teme, ki so prav tako v središču delovanja Sveta Evrope. Med pogovori sta se dotaknila pristopa EU k Evropski konvenciji o človekovih pravicah (EKČP), ki je predviden z Lizbonsko pogodbo. Sogovornika sta pregledala tudi druge aktualne politične in strateške usmeritve v delovanju te najstarejše vseevropske mednarodne organizacije, predvsem v luči pandemije covida-19. Srečanje je hkrati predstavljalo odlično priložnost za pregled sodelovanja med Svetom Evrope in Slovenijo.
pred zastavami

Minister dr. Anže Logar in generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Minister dr. Logar je ponovil zavezanost Slovenije učinkovitemu multilateralizmu ter okrepljenemu mednarodnemu sodelovanju in ukrepanju v duhu solidarnosti na vseh ravneh. Izpostavil je pomen Sveta Evrope kot garanta zaščite človekovih pravic, temeljnih svoboščin in vladavine prava. Teme, kot so naslavljanje posledic pandemije covida-19, vključno s socialno-ekonomskimi posledicami, zaščita ranljivih skupin in vključujočih družb, vključno z manjšinami, pravica do zdravega okolja in priprava ustreznega pravnega okvira za uporabo umetne inteligence, so visoko na dnevnem redu Sveta Evrope.

Izrazil je tudi zadovoljstvo glede zelo razvejanega sodelovanja med Svetom Evrope in Slovenijo. Minister je poudaril, da je slovenska podpora Evropskemu sodišču za človekove pravice in izvrševanju njegovih sodb ter prizadevanjem za zaščito ranljivih skupin, poleg umetne inteligence oziroma digitalne preobrazbe, med  prioritetami za sodelovanje med Svetom Evrope in Slovenijo.