Skoči do osrednje vsebine

Skupna seja vlad pokazatelj visoke ravni dobrih odnosov in sodelovanja med Slovenijo in Madžarsko

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in madžarski minister za zunanje zadeve in trgovino Péter Szijjárto sta na skupni novinarski konferenci po skupni seji vlad Slovenije in Madžarske ter podpisu meddržavnih sporazumov predstavila projekte sodelovanja in stališča Slovenije in Madžarske.

Minister Počivalšek je v uvodu povedal, da je pandemija novega koronavirusa pokazala, da ima Slovenija v bližnji soseščini prijatelje. Z njihovo pomočjo ji je v preteklem obdobju uspelo rešiti kar nekaj težkih problemov in izrazil je prepričanje, da sta državi s tem samo nadgradili že tako dobre odnose.

Minister je poudaril dobro sodelovanje na gospodarskem področju, pri infrastrukturnih projektih in  visokih gospodarskih dejavnostih na obeh straneh. V nadaljevanju je naštel nekaj vidnejših projektov, ki so že bili izvedeni ali pa še bodo v prihodnosti: to so vzpostavitev železniške povezave Beltinci–Lendava–Redics, krepitev vloge Luke Koper pri razvoju Slovenije in Madžarske, ponovna vzpostavitev letalske povezave med Ljubljano in Budimpešto, gradnja električnega daljnovoda Cirkovce–Pince in vzpostavitev plinskega koridorja med Slovenijo in Madžarsko.

Glede obrambnih zadev sta pomembna krepitev strateškega partnerstva med EU in zvezo NATO ter izboljšanje energetske učinkovitosti obrambnega sektorja. Minister Počivalšek je povedal, da z vidika gospodarstva vidi veliko priložnost v nadaljevanju sodelovanja v turizmu in pri naložbah, pri čemer gre za naložbi Hidrie in podjetja Pipistrel, ter na področju raziskav, razvoja in tehnologije.

Pomembna tema sodelovanja med Slovenijo in Madžarsko so bile manjšine. Tako sta slovenski premier Janez Janša in madžarski premier Viktor Orban podpisala pismo o nameri zagotavljanja gospodarskega in socialnega razvoja na narodnostno mešanih območjih, ki je pomemben za Slovence in Madžare na obeh straneh meje. Državi sta se prav tako zavezali k obnovitvi sodelovanja pri izobraževanju in zagotavljanju kakovostnega izobraževanja v jezikih manjšin na mešanih narodnostnih območjih.

Minister Počivalšek je nadaljeval, da imata državi podobne poglede na prihodnost in izzive, ki nam jih postavlja pandemija covida-19, pri čemer sta si edini, da je ta še vedno ključni izziv, ki ga je treba rešiti zato, da bomo lahko zagotovili vsaj približno normalno življenje, kakor smo ga imeli pred pandemijo, ter normalen nadaljnji razvoj obeh gospodarstev. Minister je priložnost izkoristil za čestitke Madžarski glede precepljenosti prebivalstva in izrazil prepričanje, da bo tudi Slovenija na tem področju napredovala in pripomogla k vzpostavitvi normalnega življenja v celotni srednjeevropski regiji.

Nadalje je dejal, da so pogovori tekli tudi o razmerah v Afganistanu, in poudaril pomen zagotavljanja varnosti za državljane Slovenije in Madžarske na eni strani ter podporo tretjim državam, ki ponujajo zatočišče številnim ranljivim skupinam, ki so odvisne od medčloveške pomoči.

Na skupni seji sta državi prav tako poudarili pomen širitve EU na Zahodni Balkan in zagotavljanja obetajoče prihodnosti mladih v tej regiji. Slovenija bo oktobra v okviru svojega predsedovanja Svetu EU gostila vrh o Zahodnem Balkanu. Pri tem je minister izrazil prepričanje, da bo na vrhu dosežen korak naprej in da bodo države Zahodnega Balkana na njem dobile konkretne zaveze in časovnice vključevanja v evropske povezave.

Premiera Janez Janša in Viktor Orban med podpisom meddržavnega sporazuma.

Premiera Janez Janša in Viktor Orban med podpisom meddržavnega sporazuma. | Avtor: Kabinet predsednika vlade

Besedo je prevzel madžarski minister za zunanje zadeve in trgovino Péter Szijjárto, ki se je v uvodu zahvalil za povabilo v Slovenijo in menil, da je zamisel o skupnih sejah obeh vlad odlična. Samo dejstvo, da Slovenija in Madžarska lahko imata skupne seje, jasno kaže na to, da imata državi najboljšo povezavo in najvišjo raven sodelovanja vseh časov.

Tudi časovna umestitev seje je po Szijjártovih besedah odlična, saj Madžarska ocenjuje, da je na začetku novega svetovnega gospodarskega obdobja, po drugi strani pa se Evropa ukvarja s hudimi varnostnimi izzivi. Evropa je ogrožena z več strani, od migrantov, po drugi strani pa se zdi, da je nesposobna širiti Evropsko unijo na Zahodni Balkan. Glede migracij je menil, da zahodnoevropski politiki ponavljajo napake iz leta 2015. Prisotnost Zahoda v Afganistanu je označil za popoln neuspeh. Pri tem se je zavzel za varovanje evropskih meja in pomoč ranljivim skupinam.

Madžarska podpira predsedovanje Slovenije EU in podpira njena prizadevanja za širitev EU na Zahodni Balkan. Poudaril je, da najmočnejša madžarska podjetja sodelujejo pri razvoju slovenskega gospodarstva.

Podpis sporazumov