Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša z ministrsko ekipo na srečanju s predsednikom vlade Madžarske Viktorjem Orbanom

Predsednik vlade Janez Janša se je danes v Celju skupaj z delegacijo ministrov srečal s predsednikom vlade Madžarske Viktorjem Orbanom in madžarsko delegacijo ministrov.

V jutranjem delu obiska sta oba predsednika vlad z delegacijama prisostvovala na slovesni otvoritvi 53. Mednarodnega obrtnega sejma, na katerem Madžarska sodeluje kot država partnerica. Slovenija v tem vidi potrditev, da Madžarska v naši državi prepoznava priložnost za nadaljnje poglabljanje gospodarskega sodelovanja. Na slovesni otvoritvi sta tako predsednik slovenske vlade kot madžarski premier imela slavnostna nagovora, v katerih sta poudarila dobro sodelovanje med državama, ki, po besedah predsednika madžarske vlade še nikoli v zgodovini ni bilo tako dobro. V nagovorih sta se ba premierja dotaknila tudi koronavirusne krize in posledic, ki jih je ta kriza imela na gospodarstvo.

Po slovesni otvoritvi sta se slovenski in madžarski premier sestala na dvostranskih pogovorih, kjer sta pregledala področja sodelovanja med državama in možnosti poglobitve le tega. Ločene dvostranske pogovore so imeli tudi drugi prisotni ministri.

Tudi skupna seja vlad, ki je potekala v obliki delovnega kosila, je bila namenjena pregledu intenzivnega bilateralnega sodelovanja na področju gospodarstva, infrastrukture, obrambe, notranjih zadev, kulture, znanosti in narodnih manjšin. Slovenija in Madžarska imata prijateljske in razvejane odnose. K temu pomembno prispeva reden dialog med predstavniki obeh držav. Ta dialog je intenziven tudi na najvišjih ravneh.

Srečanja predsednikov vlad Republike Slovenije in Madžarske so se udeležili minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, minister za obrambo Matej Tonin, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ministrica za izobraževanje znanost in šport Simona Kustec, državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc, državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Stanislav Raščan, državni sekretar na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Dejan Valentinčič, ter direktor urada za narodnosti Stane Baluh.

Madžarsko delegacijo so sestavljali: predsednik vlade Viktor Orban, minister brez listnice in podpredsednik vlade Zsolt Semjen, minister za notranje zadeve Sandor Pinter, minister za obrambo Tibor Benko, minister za zunanje zadeve Peter Szijjarto ter minister za človeške vire Miklos Kasler.

Po delovnem kosilu oziroma skupni seji obeh vlad sta slovenska in madžarska stran sprejeli izjavo in  podpisali nekatere dokumente, ki še dodatno krepijo nadaljnje sodelovanje med državama, in sicer:

  1. Pismo o nameri glede skupnega sklada za Prekmurje in Porabje, ki sta ga podpisala predsednik Vlade RS Janez Janša in predsednik Vlade Madžarske Viktor Orbán.
  2. Pogodbi o sodelovanju (pogodba o prenosu tehnologije za vzpostavitev proizvodnje in sestavo zrakoplova VIRUS SW 121A EXPLORER na Madžarskem ter pogodba o pravicah prodaje omenjenega zrakoplova), ki sta ju podpisala podjetji Pipistrel in Genevation Aircraft.
  3. Memorandum o razumevanju s področja razvojnega sodelovanja (kot odgovor na humanitarne krize in preganjanje verskih manjšin po svetu, ki sta ga podpisala državni sekretar ministrstva za zunanje zadeve dr. Stanislav Raščan in dr. Tristan Azbej in madžarski državni sekretar za pomoč preganjanim kristjanom in program "Hungary Helps".
  4. Memorandum o razumevanju za razvoj obrti, malih in srednje velikih podjetij ter podjetnikov med dvema zbornicama, ki sta ga podpisala Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, in László Parragh, direktor Gospodarske zbornice Madžarske.

Po podpisu memorandumov sta se slovenski in madžarski premier vpisala v knjigo častnih gostov Mestne občine Celje. Gre za najstarejšo knjigo gostov v Sloveniji, katere prvi vpis datira v čas ob koncu 19. stoletja, ko je Celje obiskal cesar Franc Jožef.

Ob koncu današnjega srečanja sta na novinarski konferenci sodelovala minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in madžarski minister za zunanje zadeve Peter Szijjarto, predsednik vlade Janez Janša in njegov madžarski kolega Viktor Orban pa sta si ob koncu srečanja ogledala madžarske in slovenske stojnice ter se pogovorila s posameznimi razstavljavci o izdelkih, ki jih ponujajo na tržišču.