Skoči do osrednje vsebine

Na kulturne prireditve, v knjižnice, muzeje, galerije le z dokazilom o izpolnjevanju pogoja PCT

Nov odlok, ki ureja in določa pogoje in omejitve izvajanja kulturnih dejavnosti, določa, katere ukrepe morajo uvesti izvajalci oziroma nosilci kulturnih dejavnosti in kaj morajo upoštevati osebe, ki delajo na področju kulturnih dejavnosti, obiskovalci kulturnih dogodkov in uporabniki drugih kulturnih storitev, da bi tvorno prispevali k preprečevanju širjenja covida-19.

Izvajanje kulturnih dejavnosti od 15. septembra 2021 ureja in določa Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, ki ga je vlada sprejela 11. septembra 2021.

Poleg obveznega izpolnjevanja pogoja PCT morajo osebe, ki delajo na področju kulturnih dejavnosti, obiskovalci kulturnih dogodkov in uporabniki drugih kulturnih storitev uporabljati zaščitno masko v zaprtih javnih prostorih ter na odprtih javnih površinah, ko ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra (razen če gre za člane istega gospodinjstva in je zagotovljena medosebna razdalja najmanj 1,5 metra do drugih oseb) in si pred vstopom v zaprt javni prostor razkužiti roke z razkužilom.

Uporaba zaščitne maske ni obvezna za nastopajoče, otroke do dopolnjenega 6. leta starosti in na odprtih javnih površinah, kjer se upošteva pogoj PCT.

Izvajalci oziroma nosilci kulturnih dejavnosti so dolžni organizirati preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT na vstopnih točkah, zagotoviti možnost razkuževanja rok z razkužilom pred vstopom v javni zaprti prostor in redno prezračevanje prostorov, v katerih potekajo kulturne dejavnosti. Obenem morajo s pisnim obvestilom na vidnem mestu obvestiti osebe, ki opravljajo delo na področju kulturnih dejavnosti, obiskovalce kulturnih prireditev in uporabnike drugih kulturnih storitev, da je zanje izpolnjevanje pogoja PCT obvezno.

Odlok določa tudi, s katerimi dokazili oseba lahko dokaže, da izpolnjuje pogoje PCT.

Veljavni pogoji in omejitve izvajanja kulturnih dejavnosti so objavljeni na strani Izvajanje kulturnih dejavnosti.