Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin v okviru vladnega obiska v Goriški regiji obiskal zaščitno-reševalne službe v Posočju in Univerzo v Novi Gorici

Minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin je danes v okviru dvodnevnega vladnega obiska v Goriški regiji obiskal zaščitno-reševalne službe v Tolminu, Kobaridu in Novi Gorici ter tamkajšnjo univerzo.

Po skupnem delovnem posvetu Vlade RS si je minister Tonin v Tolminu ogledal zmogljivosti enote za odstranjevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS). Strokovna sodelavca za odstranjevanje NUS na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje Igor Voh in Aljaž Leban sta mu predstavila delovanje enote na območju Posočja ter obsežnost intervencij. V letošnjem letu so do danes odstranili več kot 2260 kosov NUS. Predstavili so mu tudi sodobno opremo, ki jo uporabljajo pri svojem delu.

Skupaj z županom Občine Tolmin Urošem Brežanom je minister za obrambo mag. Matej Tonin nato obiskal postajo Gorske reševalne službe Tolmin, ki je ena izmed najbolj obremenjenih v Sloveniji. Z gorskimi reševalci se je minister pogovarjal o njihovih intervencijah, helikopterskem reševanju in visokih stroških reševanja v gorah. Pogovor je bil po ministrovih besedah zelo konstruktiven in birokratske ovire, ki brez potrebe ovirajo njihovo delovanje, je po njegovem mnenju mogoče odpraviti z malo truda.

Minister Tonin je v izjavi po srečanju poudaril, da se z razpravami o stroških za helikoptersko reševanje v Sloveniji srečujemo vsako poletje. »Ogromno reševanj opravimo s helikopterji, na vrhuncu sezone tudi po deset na dan in tovrstna reševanja so izredno draga. Tuji turisti morajo biti v lastni državi za tovrstne nesreče zavarovani, kar je za njih samoumevno. Pri nas ta reševanja opravljamo brezplačno. Trenutna zakonodaja nam omogoča zaračunavanje reševanj le takrat, ko se dokaže velika malomarnost.  Mnenje gorskih reševalcev je, da ne želijo ocenjevati odgovornosti  ljudi, ki se ponesrečijo v gorah, za nesrečo, saj je poslanstvo gorskih reševalcev reševanje,« je povedal minister. Po mnenju ministra je edini racionalni pristop, da v okviru priprav novih zakonskih rešitev po zgledu požarnega sklada oblikujemo tudi poseben sklad, v katerega bi vsakdo pavšalno plačal nek manjši znesek. Iz zbranega denarja bi se pokrivali stroški za opremljanje in usposabljanje Gorske reševalne službe ter tudi za helikopterske intervencije pri reševanju v gorah.

V nadaljevanju je minister Tonin obiskal Občino Kobarid, kjer se je srečal z županom Občine Kobarid Markom Matajurcem, vodstvom Občinskega štaba Civilne zaščite ter predstavniki gasilstva. Tako v Kobaridu kot v Tolminu se zaščitno-reševalne službe soočajo s precejšnjo prostorsko in tudi s kadrovsko stisko. V obeh posoških mestih načrtujejo gradnjo centrov za zaščito in reševanje, ki bodo te stiske olajšali. V Bovcu so to storili že v preteklosti. »Seveda bomo po svojih močeh pomagali zlasti pri opremljanju teh novih prostorov, ki bodo v prihodnjih letih zgrajeni v Tolminu in Kobaridu,« je dejal minister.

V Novi Gorici se je minister Tonin srečal z vodstvom Univerze v Novi Gorici. Tema pogovorov je bila možnost za odkup nepremičnin v lasti Ministrstva za obrambo, za kar je izrazila interes Občina Ajdovščina skupaj z Univerzo v Novi Gorici, in sicer za namen izgradnje kampusa univerze in javnih programov občine.

Obisk ministra za obrambo mag. Mateja Tonina v Goriški regiji se je zaključil z obiskom Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost – Gasilsko enoto Nova Gorica ter obiskom tamkajšnje izpostave Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje in Centra za obveščanje. Predstavniki poklicne gasilske enote so ministru predstavili svoja vozila in opremo. Poseben poudarek so namenili prostorski problematiki. Gasilska enota v Novi Gorici je izredno dobro opremljena in usposobljena za reševanje v različnih intervencijah. Predstavniki gasilske enote so izpostavili še izredno dobro sodelovanje s sosednjo poklicno gasilsko enoto iz Gorice. Ministra so seznanili tudi z namero o pripravi sporazuma med gasilskimi enotami vzdolž celotne meje z Italijo, s čimer se bo varnost pred naravnimi in drugimi nesrečami na obeh straneh meje znatno okrepila.

V okviru obiska vlade se je državni sekretar mag. Janez Žakelj že včeraj v Bovcu sestal z županom občine Valterjem Mlekužem in njegovimi sodelavci. Župan Valter Mlekuž in predstavnik letališča Bovec Damijan Cehnar sta uvodoma predstavila problematiko črpališča za letalsko gorivo na letališču Bovec, ki ima začasno uporabno dovoljenje in trenutno še ne obratuje. Minister za obrambo mag. Matej Tonin je že podpisal štiristransko Pogodbo o izvajanju storitev za zagotavljanje obratovanja črpališča na javnem letališču Bovec, s katero bo zagotovljeno obratovanje črpališča. Letalsko gorivo pa bo tako v skladu s pogodbo na voljo tudi letalnikom Slovenske vojske. Stalno uporabno dovoljenje bodo po besedah Cehnarja pridobili do konca leta. Sogovorniki so se pogovarjali tudi o problematiki električne oskrbe območja plazu Stože. Obstoječa električna napeljava je dotrajana, zato bo potrebna obnove. Projekt je že narejen, zato so se vsi strinjali, da se čim prej realizira. Ministrstvo za obrambo bo prek Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje sofinanciralo del projekta. Vodja enote Gamsi Miro Bozja je predstavil delo bovških gasilcev v visokogorju in izrazil potrebo po dodatnem šolanju Gamsov z delom s helikopterjem, poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Bovec Davor Gašperčič pa delo prvih posredovalcev.

Zvočni posnetek izjave ministra Mateja Tonina (izjava je povzeta v sporočilu za javnost)

Minister v pogovoru s predstavnikom reševalne službe Tolmin

Minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin je danes v okviru dvodnevnega vladnega obiska v Goriški regiji obiskal zaščitno-reševalne službe v Tolminu, Kobaridu in Novi Gorici ter tamkajšnjo univerzo | Avtor: MORS

1 / 7