Skoči do osrednje vsebine

Lejko Zupanc: Cepljenje in upoštevanje samozaščitnih ukrepov še naprej nujno in smiselno

Osrednja tema današnje novinarske konference so bile razmere v bolnišnicah, saj se število oseb, ki zaradi okužbe s COVID potrebujejo zdravniško pomoč, vnovič povečuje. Razmere v bolnišnicah je predstavila dr. Tatjana Lejko Zupanc, Maja Bratuša pa je predstavila aktualne epidemiološke podatke.

Posnetek novinarske konference

Podatki kažejo, da je bilo včeraj potrjenih 143 novih okužb. Opravljenih je bilo 887 PCR testov in 6416 hitrih antigenskih testov. Število aktivnih primerov se še naprej povečuje. Trenutno je v državo aktivnih primerov okužbe že več kot 5150. 14-dnevna incidenca se je dvignila na 241, 7-dnevno povprečno število novih primerov pa se je povzpelo na 422.

V bolnišnicah se danes skupaj zdravi že 141 COVID pacientov, od tega 27 na oddelkih intenzivne terapije. Število zasedenih COVID postelj v naših bolnišnicah se je v zadnjem tednu podvojilo.

Lejko Zupanc: Delta zahteva precej večje bolnišnične kapacitete

Strma rast okužb in obolelih že povzroča težave v bolnišnicah, je povedala predstojnica Infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc. Covid oddelki v bolnišnicah se bodo ponovno odpirali, tudi v tistih bolnišnicah, ki v prejšnjem valu niso bile za to predvidene.

Kot je povedala infektologinja Lejko Zupanc, je ta različica delta dejansko zahteva precej večje bolnišnične kapacitete. Raziskave so pokazale, da je ob okužbi s to različico tveganje za zdravljenje skoraj dvakrat večje kot pri običajnih sevih. 

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana trenutno prevladujejo starejši od 60 let, vendar pa je trenutno 10 bolnikov (tretjina), ki so mlajši ob 50 let, med njimi pa so štirje tudi mlajši od 30 let. Gre za resno bolne ljudi, dva sta na intenzivni terapiji. Izpostavila je tudi, da pri obolelih opažajo precejšnjo časovno oddaljenost od cepljenja, zato je po njenem mnenju možno tudi, da je prišlo do upada imunskega odziva. Zato, pa tudi, ker vektorska cepiva niso zelo učinkovita pri delta različici, si predstojnica infekcijske klinike želi, da bi svetovalna skupina glede cepljenja čim prej sprejela odločitev glede tretjega odmerka. V UKC Ljubljana po njeni besedah s poživitvenim odmerkom cepijo vse, ki imajo okvarjen imunski sistem. 

A ob tem Lejko Zupanc poudari, da se je vsekakor smiselno cepiti, izrecno pa je k temu pozvala starejše od 50 let, ki imajo dejavnike tveganja za hujši potek bolezni. Javnost je tudi pozvala, naj še naprej dosledno upošteva vse samozaščitne ukrepe.