Skoči do osrednje vsebine

Novi pogoji za izvajanje verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja

Vlada je izdala nov Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, ki sicer ohranja dosedanje ukrepe in omejitve pri kolektivnem uresničevanju verske svobode, vendar na novo določa pogoje za izvajanje verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja.

Odlok po novem določa tedensko testiranje na virus SARS-CoV-2 za osebe, ki izvajajo versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje, razen če izpolnjujejo pogoj prebolevnosti ali cepljenja.

Osebe, ki izvajajo versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje le občasno, morajo izpolnjevati pogoj PCT, kar dokazujejo z dokazili, določenimi v odloku, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 (negativni rezultat testa HAG ne sme biti starejši od 48 ur, testa PCR pa od 72 ur; zaradi le občasnega izvajanja verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja se tem osebam ni treba tedensko testirati).

Odlok, ki je bil 20. avgusta objavljen v Uradnem listu in začne veljati 23. avgusta 2021, velja do vključno 29. avgusta 2021.

Veljavni pogoji in omejitve kolektivnega uresničevanja verske svobode so objavljeni na strani Uresničevanje verske svobode.