Skoči do osrednje vsebine

Na Ministrstvu za okolje in prostor ter v Upravi za javna plačila odprli Demenci prijazne točke

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) ter Uprava Republike Slovenije za javna plačila (UJP) sta se pridružila mreži Demenci prijaznih točk, ki jo je vzpostavilo slovensko združenje za pomoč pri demenci Spominčica – Alzhemier Slovenija. MOP in UJP z odprtjem Demenci prijaznih točk prispevata k vzpostavitvi širšega demenci prijaznega okolja v Sloveniji.
Vsi trije stojijo pred vhodnimi vrati v stavno na katerih je nalepka Združenja Spominčica

Generalna direktorica UJP mag. Aleksandra Miklavčič, predsednica Združenja Spominčica Štefanija Lukič Zlobec in državni sekretar na MOP Robert Rožac | Avtor: Sašo Vöröš

Predsednica Združenja Spominčica Štefanija Lukič Zlobec je izrazila zadovoljstvo, da sta se tej pobudi pridružila MOP in UJP in poudarila pomen točk za osebe z demenco in družbo, ki lahko takim osebam priskočijo na pomoč

Državni sekretar na MOP Robert Rožac je poudaril, da se je »MOP z zadovoljstvom pridružili tej pobudi, saj lahko osebe z demenco občutijo spremembe svoje vloge in položaja v družbi, s temi točkami in ob podpori skupnosti pa lahko ostanejo dlje časa vključeni v družbo in v lokalnem okolju.«

Direktorica UJP mag. Aleksandra Miklavčič je povedala, da UJP z odprtjem Demenci prijaznih točk dokazuje, da se njegovi zaposleni zavedajo pomembnosti sprejemanja drugačnosti, četudi je ta drugačnost zaradi bolezni, in so pripravljeni pomagati družbi po svojih močeh.

Kot gost se je odprtja udeležil tudi mag. Alojz Durn, vršilec dolžnosti generalnega sekretarja Ministrstva za finance, ki je ob koncu odprtja čestital k odprtju Demenci prijaznih točk in se zahvalil UJP za pristop k tej zelo človekoljubni dejavnosti. Ministrstvo za finance z veseljem podpira vse aktivnosti zaposlenih, ki prispevajo k še večjemu prepoznavanju te bolezni in graditvi spoštovanja človekovega dostojanstva.

Združenje Spominčica je prvo Demenci prijazno točko odprlo leta 2017 v prostorih Urada varuha človekovih pravic, danes pa jih je že več kot 230 in njihovo število se še povečuje.

Na MOP bosta Demenci prijazni točki na dveh lokacijah, in sicer na Dunajski 48 in na Dunajski 47 v Ljubljani, na UJP pa v prostorih na Dunajski 48 in Cankarjevi 18 v Ljubljani ter še na osmih območnih enotah UJP. Združenje Spominčica je osmim uslužbencem MOP in 36 uslužbencem UJP zagotovilo ustrezno usposabljanje in vse potrebne informacije o demenci, ki jih bodo lahko nudili svojim strankam, ki bodo potrebovale pomoč in podporo pri tej težki bolezni.

Demenci prijazne točke prispevajo k osveščanju o tej bolezni, k razumevanju ljudi z demenco in njihovih svojcev, jim nudijo pomoč v lokalnem okolju in jih po potrebi usmerijo, da poiščejo nadaljnjo pomoč. Ustrezno usposobljeni uslužbenci so seznanjeni z izzivi, ki jih prinaša demenca, s prvimi znaki bolezni, kako se najbolj primerno odzovejo na nenavadno vedenje osebe z demenco in kako lahko pomagajo.

Demenci prijazne točke širijo informacije o demenci, zmanjšujejo stigmo, ki je še vedno razširjena, prispevajo k demenci prijazni družbi ter k bolj kakovostnemu življenju oseb z demenco in njihovih svojcev.