Skoči do osrednje vsebine

Svetovni dan humanitarnosti: V boju proti podnebnim spremembam ne smemo nikogar pustiti ob strani

"V boju proti podnebnim spremembam ne smemo nikogar pustiti ob strani" je geslo letošnjega svetovnega dneva humanitarnosti, ki ga obeležujemo danes. V želji zavarovati naš planet pred uničujočimi in trajnimi posledicami podnebnih sprememb je letošnji humanitarni dan namenjen ozaveščanju javnosti o delu humanitarnih delavcev, ki skušajo blažiti posledice podnebne krize in o žrtvah, ki so zaradi podnebnih kriz ostale brez vsega.
logotipi, fotografija dveh žensk, ki nosita tovor na glavi

Svetovni dan humanitarnosti, 19. avgust | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve - Adobe Stock

Cilj letošnjega dneva humanitarnosti, v okviru katerega bodo vse dejavnosti potekale pod skupnim ključnikom #TheHumanRace, je poslati jasno sporočilo svetovnim voditeljem, da čimprej sprejmejo učinkovite in konkretne ukrepe za boj proti podnebnim spremembam na srečanju pogodbenic COP26 v Glasgowu novembra 2021. Slovenija se zaveda nujnosti ukrepanja na področju podnebnih sprememb, na katera opozarja zadnje poročilo Medvladnega foruma za podnebne spremembe (IPCC). V vlogi predsedujoče Svetu Evropske unije posebno pozornost namenjamo aktivni podnebni diplomaciji na poti do COP26. Spomniti želimo tudi na pomembmi Vrh OZN o prehranskih sistemih (UN Food System Summit), ki bo potekal septembra v New Yorku.

Državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve, dr. Stanislav Raščan, je ob tej priložnosti povedal: "Ena izmed prioritet slovenskega predsedovanja Svetu Unije na humanitarnem in razvojnem področju je zagotavljanje dostopa do pitne vode. Številni viri pitne vode po svetu so zaradi podnebnih sprememb ogroženi, številnih pa kot posledica hudih suš ni več. Vsak dan smo priča uničujočim požarom, sušam, vročinskim valom in poplavam ter povečevanju števila ljudi, ki so zaradi teh naravnih nesreč izgubili vse. Vendar, to je le del katastrofe, ki nas čaka, če ne bomo k temu problemu pristopili skupaj, z vsemi močmi in pravočasno. To lahko dosežemo le s tesnim sodelovanjem med vsemi partnerji in v duhu učinkovitega multilateralizma z OZN na čelu. Časa je malo, ampak tekma v boju proti podnebnim spremembam (še) ni izgubljena."

Zaradi podnebnih sprememb se je v zadnjih letih močno povečalo število naravnih nesreč in s tem povezanih migracij. Zaskrbljujoč je tudi najnovejši podatek poročila Združenih narodov, da vsak tretji prebivalec na svetu nima dostopa do zadostne količine hrane. Pandemija covida-19 pa je v ospredje postavila vprašanje strukturnih težav in ranljivosti posameznih držav, v določenih primerih tudi celotnih regij (na primer Sahel).

Ob letošnjem dnevu humanitarnosti Urad Združenih narodov za koordinacijo humanitarnih zadev skupaj s številnimi humanitarnimi partnerji poziva vse, da s športno aktivnostjo (tekom, hojo, plavanjem, jahanjem ipd.) izkažejo solidarnost do ljudi, ki najbolj trpijo za posledicami podnebnih sprememb, svojo aktivnost pa objavijo na družbenih omrežjih s ključnikom #TheHumanRace. V ta namen je bila vzpostavljena tudi aplikacija Strava. V Sloveniji tovrstni teki potekajo že več let, med njimi Tek podnebne solidarnosti, ki v organizaciji slovenske Karitas poteka že deseto leto.