Skoči do osrednje vsebine

Odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

Glede na hiter porast okužb z različico delta v državah članicah EU, v posledici česar obstaja možnost poslabšanja epidemiološke situacije novega koronavirusa v Sloveniji, je Vlada Republike Slovenije sprejela nov Odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Slovenij, upoštevaje vsebino Načrta sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19 z dne 7. januarja 2021, ki je bil zaradi pojenjanja pandemije spremenjen dne 9. aprila 2021.

S sprejetim odlokom je poenotena ureditev izpolnjevanja pogoja PCT (prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja), kjer se omenjeni odlok drseče sklicuje na odlok, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Kljub temu ostaja za zaposlene v devetih storitvenih dejavnostih, kjer je za opravljanje dela nujno izpolnjevanje pogoja PCT, veljavnost testa teden dni. Ta ureditev stopi v veljavo 16. avgusta 2021 in velja do vključno 22. avgusta 2021.

Od 23. avgusta pa se za izpolnjevanje pogoja PCT tudi za zaposlene, ki delajo v storitvah higienske nege, nezdravstvenih svetovalnih in terapevtskih storitvah, storitvah strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja, v igralnicah, igralnih salonih in prirejanju posebnih iger na srečo, v sejemski in kongresni dejavnosti, gostinski dejavnosti, nastanitvenih storitvah in v gostinskih obratih, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program, upoštevajo testi HAG, ki niso starejši od 48-ih ur po odvzemu brisa, in testi PCR, ki niso starejši od 72 ur po odvzemu testa.

Vir: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo