Skoči do osrednje vsebine

Vlada sklenila, da se za preminulega Pavleta Sveteta organizira pogreb z vojaškimi častmi

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji odločila, da se za preminulega Pavleta Sveteta organizira pogreb z vojaškimi častmi.

Pavle Svete je kot namestnik ministra za zakonodajo v času osamosvajanja Republike Slovenije odločilno prispeval k oblikovanju ustavnih amandmajev in temeljne zakonodaje Republike Slovenije, ki je Republiki Sloveniji omogočila, da se je tudi pravno na ustavno skladen način osamosvojila na način razdružitve in zagovarjala tezo, da je s tem uresničila pravico do samoodločbe. Oblikoval je tudi pravne argumentacije, s katerimi smo v mednarodni skupnosti zagovarjali pravico do samoodločbe in s tem pravico do razdružitve ter se izognili stališču, da se je Slovenija odcepila od federacije. S tem je tlakoval pot tudi k mednarodnemu priznanju nove države Republike Slovenije.

Pavle Svete je kot član delegacije Republike Slovenije za pogajanja o umiku Jugoslovanske ljudske armade (JLA) iz Republike Slovenije pomagal z ozemlja naše države izpeljati umik JLA. Za svoje prispevke je prejel častni znak svobode Republike Slovenije.

Vir: Protokol Republike Slovenije