Skoči do osrednje vsebine

Čakš Jager: Množične prireditve prinašajo večjo možnost širjenja okužbe, zato poziv k odgovornemu vedenju

Na današnji novinarski konferenci je sodelovala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager. Maja Bratuša je predstavila aktualno epidemiološko sliko.

Včeraj je bilo opravljenih 1.864 PCR testov in 25.531 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo potrjenih 84 novih okužb. 7-dnevno povprečje znaša 59. Tudi 14-dnevna incidenca se vnovič povečuje in je presegla 25. Danes tako znaša 28. 

V bolnišnicah se zdravi 39 COVID pacientov, od tega 10 na oddelkih intenzivne terapije. Zaradi COVID-19 včeraj ni bila zabeležena nobena smrt.

Epidemiološke razmere pri nas in po svetu je predstavila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager.

V svetu beležimo povečanje novih primerov okužb

Kot je poudarila, število potrjenih primerov za 26. teden kažejo, da smo presegli 184 milijonov primerov, bližamo se 4 milijonom primerom smrti. V svetu beležimo povečanje novih primerov v vseh regijah, razen v Ameriki, kjer število rahlo upada. Največ primerov je v Braziliji, Indiji in Kolumbiji. Za 23 odstotkov se je povečala umrljivost v afriški regiji.

V evropski regiji beležimo 30-odstotno rast primerov. V 26. tednu je bilo največ primerov zabeleženih v Rusiji, na Švedskem in v Veliki Britaniji. Kumulativna incidenca je bila v evropski regiji v velikem razponu: od 0,2 na 100.000 prebivalcev v Latviji do 148 na 100.000  prebivalcev v Armeniji.

Zaskrbljujoče je, tako Čakš Jager, da se je v 28 državah evropske regije Svetovne zdravstvene organizacije 14-dnevna kumulativna incidenca v 26. tednu v primerjavi s prejšnjimi tedni povečala za ≥ 10 odstotkov.

Glede razširjenosti različic SARS-COV-2 po svetu je Čakš Jager dejala, da je hitrost delta različice izrazita in je prisotna praktično po celem svetu. V državah EU je število pozitivnih primerov v 26. tednu naraslo preko 33 milijonov. Beležimo manjši porast smrti, in sicer okoli 742 tisoč smrti.

Porast primerov med 25. in 26. tednom 2021 so zabeležile naslednje države: Ciper, Finska, Irska, Malta, Portugalska, Španija, Liechtenstein. Slovenija je bila takrat v - 62,9% upadu, Evropa v - 8,2%. Čakš Jager z zanimanjem pričakuje analizo za prejšnji teden, ki bo objavljena konec tedna na spletnih straneh svetovih in evropskih organizacij.

14-dnevna kumulativna incidenca primerov COVID-19 na 100.000 prebivalcev je višja od EU povprečja na dan 8.7.2021 v državah: Ciper (493), Portugalska (240), Španija (215), Irska (109), Romunija (81,8), Grčija (71), Danska (66), Nizozemska (63,5), Belgija (55). V EU je znašala 51,6, v Sloveniji 19,6 (na današnji dan znaša 28).

Največji delež okuženih med mladimi, veliko je uvoženih primerov

V Sloveniji se je povprečje pozitivnih izvidov včeraj dvignilo na 4,6 odstotka. Veliko je uvoženih primerov in uvoženih skupkov, kar pomeni, da osebe, ki pridejo iz tujine, okužijo svoje bližnje. Največji delež je iz Španije, nekaj tudi s Hrvaške in posamezni primeri od drugod.

Največji delež okuženih je v starostni skupini od 15 do 24 let, je povedala Čakš Jager. V starostni skupini, kjer je največji delež precepljenih, je okuženih zelo malo. V zadnjih tednih beležimo tudi malo smrti.

Preliminarni rezultati kažejo na možnost okužbe z varianto delta SARS-CoV-2

Glede maturantskih izletov je poudarila, da množične prireditve prinašajo večjo možnost širjenja virusa. Pomembno je, da se ljudje zavedajo, da je to večja nevarnost za širjenje okužbe in se odgovorno obnašajo.

Med dolenjskimi dijaki, ki so se udeležili maturantskega izleta v Španiji, je potrjenih 122 okužb in 49 sekundarnih primerov. Do četrtka, 8. julija 2021, je bilo izvedeno epidemiološko poizvedovanje pri vseh udeležencih tega maturantskega izleta, kar pomeni, da je epidemiološka služba vse udeležence poklicala, se z njimi pogovorila in jim podala nadaljnja navodila. Preliminarni rezultati analize vzorcev kažejo na možnost okužbe z varianto delta SARS-CoV-2.

Pri gorenjskih dijakih je potrjenih 32 okužb s SARS-CoV-2 med udeleženci maturantskega izleta in 2 sekundarna primera. V petek, 9. julija 2021, je bilo izvedeno epidemiološko poizvedovanje pri vseh udeležencih maturantskega izleta. Vzorci kužnin okuženih oseb so bili poslani na sekvenciranje. Rezultatov še ni, je dejala Čakš Jager.

Čakš Jager je poudarila, da prebolevniki (znotraj 6 mesecev od začetka bolezni) in cepljeni niso dobili karantene. Epidemiološka preiskava udeležencev s potrjeno okužbo in njihovih stikov poteka sproti in takoj,  ko je okužba pri osebi potrjena.

Trenutno je 664 visokorizičnih kontaktov med udeleženci maturantskega izleta in tistih, ki so se okužili od njih, ko so se maturantje vrnili domov.

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager | Avtor: Urad vlade za komuniciranje