Skoči do osrednje vsebine

235. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela nov Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, ki se bo začel uporabljati 15. julija 2021. Odlok ukinja sezname držav in izenačuje pogoje za vstop v Slovenijo: za vse velja pogoj PCT. Izdala je tudi odloka o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil ter o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije. Sklenila je tudi, da se ponovno vzpostavi klicni center za informacije o novem koronavirusu.

Vlada izdala Odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji. Odlok se spreminja v delu kdaj nastopi zaščita, če se oseba cepi s kombinacijo dveh različnih cepiv.

Osebe, ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev testiranja ni treba opraviti, če imajo dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema drugega odmerka cepiva posamezne vrste cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer, COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna, Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology, CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech, COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm, Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca ali Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca, če je oseba cepljena s kombinacijo dveh zgoraj naštetih različnih cepiv, po preteku časa od prejema drugega odmerka posamezne vrste cepiva, določenega v tem odloku. Če je oseba prvič prejela odmerek cepiva proizvajalca AstraZeneca, se zaščita vzpostavi takoj po prejemu drugega odmerka, če je oseba prejela drugi odmerek cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer ali cepivo proizvajalca Moderna v roku od 28 do 84 dni (štiri do 12 tednov) po prejemu prvega odmerka.

Potrošniki se lahko udeležijo storitev izvajalcev ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji le pod pogojem, da predhodno opravijo testiranje na virus SARS-CoV-2 s testom PCR ali testom HAG in osebi, ki izvaja ponujanje in prodajanje blaga in storitev iz prvega odstavka prejšnjega člena, predložijo dokazilo o negativnem rezultatu testa, ki ni starejši od sedmih dni. Predložitev dokazila o negativnem rezultatu testa PCR ali testa HAG ni potrebna za potrošnike, če imajo dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema drugega odmerka cepiva posamezne vrste cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer, COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna, Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology, CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech, COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm, Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca ali Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca, če je oseba cepljena s kombinacijo dveh zgoraj naštetih različnih cepiv, po preteku časa od prejema drugega odmerka posamezne vrste cepiva, določenega v tem odloku. Če je oseba prvič prejela odmerek cepiva proizvajalca AstraZeneca, se zaščita vzpostavi takoj po prejemu drugega odmerka, če je oseba prejela drugi odmerek cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer ali cepivo proizvajalca Moderna v roku od 28 do 84 dni (štiri do 12 tednov) po prejemu prvega odmerka.

Odlok začne veljati 12. julija  2021 in velja do vključno 18. julija 2021.

Vir: Ministrstvo za infrastrukturo

Odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije 

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije. Odlok se spreminja v delu, kdaj nastopi zaščita, če se oseba cepi s kombinacijo dveh različnih cepiv. 

Testiranje torej ni potrebno za tiste voznike avtotaksi prevozov, uporabnike žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog in osebje žičniških naprav, ki prihaja v neposreden stik z uporabniki žičniških naprav, ki imajo dokazilo o prejemu drugega odmerka cepiva posamezne vrste cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer, COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna, Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology, CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech, COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm, Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca ali Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca, če je oseba cepljena s kombinacijo dveh različnih cepiv iz te točke, po preteku časa od prejema drugega odmerka posamezne vrste cepiva, določenega v tej točki. Če je oseba prvič prejela odmerek cepiva proizvajalca AstraZeneca, se zaščita vzpostavi takoj po prejemu drugega odmerka, če je oseba prejela drugi odmerek cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer ali cepivo proizvajalca Moderna v roku od 28 do 84 dni (štiri do 12 tednov) po prejemu prvega odmerka.

Odlok začne veljati 12. julija 2021 in velja do vključno 18. julija  2021.  

Vir: Ministrstvo za infrastrukturo

Ukinjajo se seznami držav in izenačujejo pogoji za vstop v Slovenijo 

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 in ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Odlok začne veljati 11. julija 2021 in velja do vključno 23. julija 2021, uporabljati se začne 15. julija 2021, do takrat pa se uporablja Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 (Uradni list RS, št. 107/21).

Ključne novosti so:

  • ukinjajo se seznami držav,
  • izenačujejo se pogoji za vstop v Slovenijo: za vse velja pogoj PCT,
  • dokazila so lahko tudi evropsko digitalno covid potrdilo in digitalno covid potrdilo tretje države,
  • ostajata le dve izjemi za vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno in negativnega testa, in sicer za dvolastnike in otroke, mlajše od 15 let, v spremstvu starša oziroma skrbnika.

Pogoji za vstop v Slovenijo

Vstop v Slovenijo se brez napotitve v karanteno na domu dovoli osebi, ki predloži:

  1. negativni rezultat PCR testa, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa,
  2. negativni rezultat HAG testa, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa,
  3. potrdilo o prebolelosti (dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev),
  4. potrdilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je preteklo od prejema: drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer najmanj sedem dni, drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni, odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag najmanj 14 dni, prvega odmerka cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca najmanj 21 dni, drugega odmerka cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology preteklo najmanj 14 dni, drugega odmerka cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni;
  5. potrdilo o cepljenju za prebolevnike (potrdilo o prebolelosti in dokazilo, da je bila v obdobju do največ osem mesecev od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma začetka simptomov oseba cepljena z enim odmerkom cepiva iz prejšnje točke, pri čemer se zaščita vzpostavi z dnem cepljenja, 
  6. evropsko digitalno covid potrdilo v digitalni ali papirni obliki, opremljeno s QR kodo, ki vsebuje podatke o negativnem rezultatu testa PCR ali testa HAG, potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike (EU DCP),
  7. digitalno covid potrdilo tretje države v digitalni ali papirni obliki, opremljeno s QR kodo, ki vsebuje vsaj enake podatke kot EU DCP in ga je pristojni zdravstveni organ tretje države izdal v angleškem jeziku (DCP tretje države).
  8. Če je oseba cepljena s kombinacijo dveh različnih cepiv iz 4. točke, se zaščita vzpostavi po preteku časa od prejema drugega odmerka posamezne vrste cepiva. Če je taka oseba prvič cepljena s cepivom iz tretje ali pete alineje 4. točke (cepivo proizvajalca AstraZeneca), se zaščita vzpostavi takoj po drugem cepljenju, če se drugič cepi s cepivom iz prve alineje 4. točke (cepivo proizvajalca Biontech/Pfizer) ali druge alineje 4. točke (cepivo proizvajalca Moderna) in drugi odmerek prejme v roku od 4 do 12 tednov po prejemu prvega odmerka.

Oseba, ki ne predloži enega od zgoraj navedenih dokazil, se napoti v karanteno na domu za deset dni. Če gre za tujca brez prebivališča v Sloveniji, se mu vstop v Slovenijo dovoli in se ga napoti v karanteno na domu za deset dni le, če nedvomno dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno, sicer se mu vstop v Slovenijo ne dovoli.

Vstop brez napotitve v karanteno in negativnega testa

Vstop v Slovenijo se brez napotitve v karanteno na domu dovoli naslednjim kategorijam oseb:

  1. otroku, ki še ni dopolnil 15 let in prehaja mejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki ni napoten v karanteno na domu oziroma mu ni zavrnjen vstop v Slovenijo, ali v organizirani skupini v spremstvu vzgojitelja, učitelja ali skrbnika, ki ni napoten v karanteno na domu oziroma mu ni zavrnjen vstop v Slovenijo,
  2. dvolastniku ali najemniku zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, ki prehaja državno mejo s sosednjo državo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del in se vrača čez mejo najpozneje v desetih urah po prehodu meje. Izjema velja tudi za ožje družinske člane posameznika in druge osebe, ki imajo s posameznikom na istem naslovu prijavljeno prebivališče, kadar potujejo skupaj.

Oseba, ki uveljavlja eno od teh izjem, mora policiji predložiti dokaze za obstoj teh izjem, sicer se napoti v karanteno na domu. Če gre za tujca brez prebivališča v Sloveniji, se mu vstop v Slovenijo dovoli in se ga napoti v karanteno na domu za deset dni le, če nedvomno dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno, sicer se mu vstop v Slovenijo ne dovoli.

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve

Ponovna vzpostavitev klicnega centra za informacije o novem koronavirusu

Vlada Republike Slovenije je odločila, da bo zaradi slabšanja epidemiološke slike in velikega povpraševanja po informacijah, povezanih z ukrepi za zajezitev širjenja novega koronvirusa, v ponedeljek, 12. julija 2021, ponovno vzpostavila klicni center za informacije o novem koronavirusu.

Klicni center bo dosegljiv na brezplačni telefonski številki 080 1404, oziroma za klice iz tujine na +386 1 478 7550 od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro.

Prebivalke in prebivalci Slovenije ter tujci bodo lahko tako na enem mestu dobili vse relevantne informacije, povezane z ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa, tako vladnih organov (zdravstveni ukrepi, prehajanje mej, vračanje v državo, ukrepi v podporo prebivalstvu in gospodarstvu) kot tudi zdravstvenih institucij (Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKCL).

Klicni center bo vodil Urad vlade za komuniciranje v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo in Upravo za zaščito in reševanje ter drugimi inštitucijami: Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKCL, Ministrstvom za notranje, Ministrstvom za zunanje zadeve, Ministrstvom za zdravje in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki bodo zagotavljali strokovnjake s posameznih vsebinskih področij za podporo svetovalcem pri odgovarjanju na vprašanja klicateljev. V klicnem centru bodo informacije klicateljem podajali študenti višjih letnikov Medicinske fakultete v Ljubljani.

Vir: Urad vlade za komuniciranje