Skoči do osrednje vsebine

V. d. generalnega direktorja s francoskim generalnim direktorjem o prioritetah predsedovanja na področju razvojnega sodelovanja

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja Igor Jukič je preko avdio-video konference opravil konzultacije s francoskim generalnim direktorjem za globalne zadeve, kulturo, izobraževanje in razvojno sodelovanje Michelom Mirailletom.

Na konzultacijah je vršilec dolžnosti generalnega direktorja Jukič predstavil glavne prioritete slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije na področju razvojnega sodelovanja. Program predsedovanja na področju razvojnega sodelovanja sloni na dveh stebrih, ki sta umeščena v širši kontekst okrevanja po pandemiji in krepitve odpornosti. To sta zelena tranzicija in človekov razvoj. Celovit pristop do vode bo tematska prioriteta, ki bo povezovala oba stebra.

Sogovornika sta se dotaknila tudi novega finančnega instrumenta NDICI - Globalna Evropa, ki je stopil v veljavo sredi junija ter Post-Cotonoujskega sporazuma, ki bo predvidoma podpisan v začetku prihodnjega leta.

Generalni direktor Mirailllet je predstavil priprave na francosko predsedovanje Svetu Unije, ki bo v prvi polovici 2022 sledilo slovenskemu predsedovanju. Sogovornika sta se zavezala za tesno sodelovanje v luči čim boljšega prehoda med obema predsedstvoma in nadaljnjega vodenja ključnih dosjejev na področju razvojne politike.