Skoči do osrednje vsebine

Objavljen nov Pregled javnofinančnih gibanj

Objavljamo nov Pregled javnofinančnih gibanj s podatki za prvih pet mesecev letošnjega leta. Državni proračun je v tem obdobju zabeležil približno 4,51 milijarde evrov prihodkov, kar je 26,8 % več kot v enakem obdobju lani. Odhodki so narasli za 21,2 % na okoli 5,86 milijarde evrov, proračunski primanjkljaj pa je tako v tem obdobju znašal približno 1,34 milijarde evrov. Omenjena proračunska gibanja so povezana z epidemijo COVID-19 in sprejemanjem ukrepov za blažitev njenih posledic.
Na kupu ležijo različni evrski bankovci in kovanci

Denar | Avtor: Ministrstvo za finance

V Pregledu javnofinančnih gibanj vsak mesec objavljamo podrobne podatke o realizaciji državnega proračuna na mesečni ravni. Podatke o državnem proračunu lahko sicer spremljate tudi na spletni strani proracun.gov.si, kjer je objavljen interaktivni grafični prikaz ključnih podatkov državnega proračuna, ki se vsakodnevno osvežuje.  

Poleg podatkov o državnem proračunu so v Pregledu javnofinančnih gibanj objavljeni tudi podatki o mesečni realizaciji ostalih blagajn javnega financiranja: Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in proračunov občin.  

Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo sestavljajo vse štiri javne blagajne, je v prvih petih mesecih zabeležila približno 8,58 milijarde evrov prihodkov in 9,84 milijarde evrov odhodkov.