Skoči do osrednje vsebine

Vrhovnemu poveljniku poročali z mednarodnih operacij in misij

Danes so pripadniki Slovenske vojske (SV), ki delujejo na mednarodnih operacijah in misijah, prek videokonference pred dnevom državnosti tradicionalno poročali predsedniku republike in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil Borutu Pahorju. V 24 letih je na mednarodnih operacijah in misijah sodelovalo preko 14.000 pripadnic in pripadnikov SV, trenutno jih k mednarodni varnosti prispeva preko 300.

Na videokonferenci, ki sta se je udeležila tudi minister za obrambo mag. Matej Tonin in namestnik načelnika Generalštaba brigadir Roman Urbanč, so o svojih nalogah in trenutnih razmerah poročali predstavniki SV iz Bosne in Hercegovine, s Kosova, iz Iraka, Latvije in Malija.

Minister Tonin se je uvodoma  zahvalil vsem pripadnicam in pripadnikom ter izrazil podporo in skrb za njihovo delo v tujini,  ki se kaže tudi v prizadevanjih za modernizacijo SV in pridobivanju novega kadra.  Kot je povedal minister, se za SV ob trdni podpori predsednika republike, vlade in državnega zbora, obetajo boljši časi. Ob pomembni obletnici naše države smo naredili pomembne korake naprej, zagotovljen je bil stabilen srednjeročni finančni vir, ki bo omogočil potrebno modernizacijo, tudi interes mladih za sodelovanje s SV je presegel pričakovanja.

Vrhovni poveljnik je v pogovoru s pripadniki ob dnevu državnosti čestital pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske na misijah za opravljeno delo. Kot je povedal, pod zastavo in grbom naše države v tujini krepijo naš ugled in skrbijo za mir v svetu. Izpostavil je, da je Slovenija 30 let po osamosvojitvi enakovredna članica mednarodne skupnosti, ki nima sovražnika, kar smo dosegli s politiko mirnega reševanja sporov na diplomatski način in del teh prizadevanj so tudi pripadniki Slovenske vojske na mednarodnih operacijah in misijah. »To, da ste dobro sprejeti, veliko pove o našem ugledu v tujini in vaši profesionalnosti«, je ob tej priložnosti poudaril predsednik Pahor. Ob koncu je vsem pripadnicam in pripadnikom  čestital ob dnevu državnosti ter jim zaželel varno vrnitev v domovino. »Zavedajte se, da ste slavni dediči nastajajoče slovenske vojske, ki je pred 30 leti ubranila našo neodvisnost,« je še poudaril predsednik republike.