Skoči do osrednje vsebine

Na ministrskem srečanju za pravosodje in notranje zadeve EU-ZDA minister Hojs predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes v Lizboni udeležil ministrskega srečanja za pravosodje in notranje zadeve EU-ZDA. Na srečanju je predstavil prioritete prihajajočega slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju pravosodja in notranjih zadev.
Skupinska fotografija ministrov na ministrskem srečanju za pravosodje in notranje zadeve EU-ZDA

Skupinska fotografija ministrov na ministrskem srečanju za pravosodje in notranje zadeve EU-ZDA | Avtor: Portuguese Presidency of the Council of the EU - PEDRO FIUZA

Uvodoma so ministri govorili o varnostnih izzivih, predvsem o sodelovanju na področju boja proti terorizmu, izmenjavi informacij, nasilnem ekstremizmu, sovražnem govoru in rasizmu. Sledila je razprava o izzivih, ki jih prinaša digitalizacija, tudi v povezavi s kaznivimi dejanji, storjenimi prek interneta, kot so na primer spolne zlorabe. V razpravi so se osredotočili tudi na preiskovanje in pregon kaznivih dejanj na spletu in dostopu do e-dokazov. Dotaknili so se tudi migracijskih vprašanj, boja proti tihotapljenju in vizumske vzajemnosti.

Minister Hojs je predstavil prioritete prihajajočega slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju pravosodja in notranjih zadev. Na področju notranjih zadev se bomo osredotočili na krepitev schengenskega prostora in izboljšanje varovanja zunanjih meja EU. Glede na podedovan obsežen nabor dosjejev je naša prednostna naloga tudi celovito upravljanje migracij. Tu si bomo prizadevali za napredek v pogajanjih o novem paktu o migracijah in azilu in za okrepitev vloge EU na področju zunanje razsežnosti migracij, predvsem z odpravljanjem vzrokov za migracije. »Še naprej bomo razvijali strateška partnerstva s ključnimi državami izvora in tranzita. Osredotočili se bomo predvsem na regijo Zahodnega Balkana,« je dejal minister in nadaljeval: »Skupaj z našimi partnerji bi si morali prizadevati za skupno upravljanje migracij, kar bi lahko končno pripeljalo do uspeha na področjih, kjer rezultati trenutno niso preveč spodbudni, na primer vračanje.«

Poleg tega bomo še naprej delali na zakonodajnih predlogih, predvsem predlogu uredbe o Europolu, kjer bomo poskušali pogajanja pripeljati do najuspešnejšega zaključka. »Pomembno je, da smo dobro pripravljeni na številne in hitro spreminjajoče se varnostne izzive in delujemo preventivno,« je poudaril minister.

Pomembna prednostna naloga bo tudi zagotavljanje visoke ravni varnosti v EU. »Verjamemo, da bi to lahko dosegli z okrepljenim policijskim sodelovanjem, ne le med državami članicami, temveč tudi s sosednjimi regijami, kot je Zahodni Balkan,« je poudaril minister.

Minister je predstavil tudi prednostne naloge na področju pravosodja. Ključna tema bo zaščita človekovih pravic v luči izzivov, ki jih predstavljajo nove tehnologije in uporaba interneta, prioritete pa vključujejo boj proti sovražnemu govoru in kaznivim dejanjem, storjenim iz sovraštva, etične vidike in potencialne vplive umetne inteligence na temeljne pravice in bodoči sporazum o e-dokazih z ZDA.

Ob tej priložnosti je minister Hojs na obisk v Slovenijo v času predsedovanja Svetu EU povabil Alejandra N. Mayorkasa, ameriškega sekretarja za domovinsko varnost. Med predsedovanjem bosta sicer organizirana dva dogodka v povezavi s sodelovanjem z ZDA, in sicer srečanje visokih uradnikov EU–ZDA septembra v Sloveniji in ministrsko srečanje EU-ZDA za pravosodje in notranje zadeve decembra v ZDA.

Minister Aleš Hojs na ministrskem srečanju EU-ZDA za pravosodje in notranje zadeve

Minister Aleš Hojs na ministrskem srečanju EU-ZDA za pravosodje in notranje zadeve | Avtor: Portuguese Presidency of the Council of the EU - PEDRO FIUZA

1 / 2