Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan na medvladnih konferencah o pristopu Črne gore in Srbije k EU

Državni sekretar Gašper Dovžan se je po zasedanju Sveta za splošne zadeve udeležil še medvladnih konferenc na ministrski ravni o pristopu Črne gore in Srbije k Evropski uniji. Na konferencah so bile potrjene politične usmeritve glede nadaljevanja širitvenih pogajanj za ti dve državi.
stojijo in se pogovarjajo

Državni sekretar Dovžan na medvladni konferenci | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Svet za splošne zadeve je maja 2021 sprejel dokument o uporabi okrepljene širitvene metodologije za Srbijo in Črno goro in obe državi kandidatki sta na konferencah potrdili svojo pripravljenost, da pogajanja nadaljujeta v skladu s prenovljeno metodologijo. 

Državni sekretar Dovžan je obe državi pozval k nadaljevanju in intenziviranju reformnih naporov in jima zagotovil podporo Slovenije na poti evropske integracije. Obvestil ju je, da namerava Slovenija organizirati medvladni konferenci z obema državama po jesenski objavi širitvenega svežnja Evropske komisije. Na medvladnih konferencah z obema državama je državni sekretar Dovžan predstavil tudi prioritete slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije na področju širitve Unije v smeri Zahodnega Balkana in omenil načrtovani Vrh Evropska unija - Zahodni Balkan v začetku oktobra letos.