Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na zasedanju Sveta za zunanje zadeve v Luksemburgu

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v Luksemburgu udeležil zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve, ki je obravnaval Belorusijo, Irak in Latinsko Ameriko. Ministrom se je pred zasedanjem Sveta, na neformalnem zajtrku, pridružila tudi beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska, ki je predstavila aktualno stanje in pričakovanja po nadaljevanju aktivnosti Evropske unije usmerjene v demokratizacijo Belorusije.

Ministri so opravili širšo razpravo o razmerah v Belorusiji, pri čemer so izpostavili represijo nad civilno družbo, neodvisnimi mediji in opozicijo ter zagotovili nadaljnjo podporo in angažma Evropske unije. Ob tem so tudi pregledali uresničevanje obstoječih omejevalnih ukrepov Unije in potrdili nadaljnje korake. Minister dr. Logar je pozdravil hitro uresničevanje sklepov Evropskega sveta, podprl predvidene omejevalne ukrepe ter izpostavil potrebo po krepitvi pomoči beloruski civilni družbi, aktivistom, zagovornikom človekovih pravic in neodvisnim medijem.

Na kosilu z ministrom za zunanje zadeve Iraka Fuadom Husseinom so ministri izmenjali poglede na priprave in izvedbo oktobrskih splošnih volitev v Iraku. Ob tem so predvsem izpostavili potrebo po vzpostavljanju ustreznega varnostnega in političnega okolja z namenom zagotovitve vključujočih ter transparentnih volitev.

V razpravi o Latinski Ameriki in Karibih so ministri izrazili potrebo po revitalizaciji odnosov med Evropsko unijo in regijo, krepitev pomoči pri distribuciji cepiv in možnosti sodelovanja na drugih področjih, zlasti v luči načrtovanega vrha Unije z Latinsko Ameriko in Karibi v drugi polovici letošnjega leta.