Skoči do osrednje vsebine

Ponosni na Slovenijo – 30 let

V Parku vojaške zgodovine v Pivki so odprli razstavo fotografij, ki sta jo pripravila Park vojaške zgodovine in Urad vlade za komuniciranje. Nosi naslov Ponosni na Slovenijo – 30 let. Izraža namreč ponos in številne uspehe naše države v 30-ih letih samostojnosti. »Slovenija že 30 let prekipeva od uspehov, z razstavo želimo poudariti veselje in ljubezen do domovine,« je na otvoritvi poudaril direktor Parka vojaške zgodovine Janko Boštjančič in dodal, da »samostojna Slovenija izraža tudi 100 letne sanje naših prednikov in polnost naše narodne kulture.«
Park vojaške zgodovine, na platoju kubusi s slikami razstave, v ozadju pročelje muzeja.

Razstava Ponosni na Slovenijo – 30 let. | Avtor: UKOM arhiv

»Urad vlade za komuniciranje je razstavo z velikim veseljem uvrstil med letošnja obeležja 30-te obletnice, država pa pomeni držati skupaj, kar smo Slovenci dokazali tudi pred 30-imi leti, ko smo držali skupaj in ustanovili samostojno Slovenijo,« je izpostavil direktor Urada Uroš Urbanija. Poudaril je še, da smo Slovenci upravičeno ponosni na vse, kar imamo. »Čaka nas obdobje gospodarskega okrevanja, država bo v okviru načrta za okrevanje in odpornost namenila sredstva za zeleno preobrazbo in digitalizacijo gospodarstva, pa je na otvoritvi poudaril državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Andrej Čuš.

Fotografska razstava na 38 fotografijah predstavlja uspehe in ključne dogodke države v 30 letih samostojnosti države. Gre za avtentičen izraz naše zgodovine, ki jo v svobodni in demokratični državi pišemo sami, česar nismo počeli nikoli prej. Razstava s fotografijami predstavlja prelomnice v času samostojne države, kot so razvitje slovenske zastave na Triglavu, zmago v vojni za obrambo samostojnosti, uvedbo lastne denarne valute, slovensko ustavo, mednarodno priznanje države, uvedbo evra, visoke državniške obiske, športne in gospodarske dosežke ter naravne in kulturne lepote države.

30 let samostojnosti je za državo obdobje polno izzivov in uspehov. Zmagali smo v vojni za obrambo samostojnosti, dosegli mednarodno priznanje, Slovenija je v tem času postala članica ZN, vstopila v EU in NATO in prevzela evro. Na vse te uspehe smo Slovenci ponosni. In vse to je strnjeno v razstavi fotografij znanih in manj znanih slovenskih fotografov.

Razstava ob 30-letnici slovenske državnosti nas opominja, da smo tudi Slovenci znali dati času čas, kljub neizprosnemu ponavljanju 'valjenja' Sizifove skale, ki nam je v dolgi zgodovini vedno znova zdrsnila po pobočju zgodovine navzdol. Fotografsko upodobljeni dogodki in osebe so srečna naključja, so kot izjemni vrhovi gora, ki se vzpenjajo iz morja ponavljajočega se trajanja. Z zavestjo narodne identitete in samoniklosti smo v zgodovinskem poteku, ki so nam ga vsiljevali drugi, izbrali trenutke zgodovinskega čudeža – rojevanja lastne države,« je ob otvoritvi razstave Ponosni na Slovenijo – 30 let povedal dr. Evgen Bavčar, filozof in konceptualni umetnik.

Odprtje razstave Ponosni na Slovenijo - 30 let (video)