Skoči do osrednje vsebine

Konzultacije državnega sekretarja Dovžana z namestnikom zunanjega ministra Republike Bolgarije

Pred skorajšnjim začetkom slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije je državni sekretar Gašper Dovžan preko avdio-video konference opravil pogovor z namestnikom zunanjega ministra Republike Bolgarije Rumenom Alexandrovom. Osrednja tema pogovora so bile prednostne naloge predsedovanja.
s sodelavci pred zaslonom

Avdio-video konferenca državnega sekretarja Dovžana z namestnikom bolgarskega zunanjega ministra Alexandrovom | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Sogovornika sta uvodoma potrdila dobre in prijateljske odnose med Slovenijo in Bolgarijo, ki ju med drugim povezuje članstvo v Evropski uniji in Natu ter vrsta skupnih interesov v širši regiji. Zavzela sta se za nadaljnje poglabljanje dvostranskih odnosov na različnih področjih ter krepitev dialoga med državama.

Državni sekretar Dovžan je sogovorniku predstavil ključne vsebinske prioritete slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Pri tem je izpostavil odpornost Unije na različne oblike kriz, okrevanje Evropske unije v smeri digitalnega in zelenega prehoda, k čemer bodo pripomogli tudi nacionalni načrti za okrevanje, Konferenco o prihodnosti Evrope, promocijo evropskega načina življenja in vladavino prava ter Evropsko unijo kot zanesljivega partnerja v svetu.

Državni sekretar Dovžan je poudaril pomen kredibilne širitvene politike Evropske unije in ocenil, da mora regija Zahodnega Balkana ostati geostrateška prioriteta Unije. Zato ji bo Slovenija v času predsedovanja namenila posebno pozornost. Slovenska in bolgarska stran sta opravili tudi podroben pregled aktualnih vsebin v času slovenskega predsedovanja.

Namestnik ministra Alexandrov je Sloveniji zaželel uspešno predsedovanje Svetu Evropske unije in pri tem izrazil pripravljenost Bolgarije za konstruktivno in tvorno sodelovanje.