Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan opravil pogovor z državnim sekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Litve

Državni sekretar Gašper Dovžan in državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Litve Arnoldas Pranckevičius sta preko avdio-video konference opravila pogovor o skorajšnjem predsedovanju Slovenije Svetu Evropske unije.
S sodelavci za mizo

Državni sekretar Gašper Dovžan s sodelavci ob zaslonu z državnim sekretarjem Litve Arnoldasom Pranckevičiusom | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Sogovornika sta uvodoma potrdila dobre in tesne odnose med državama. Državni sekretar Dovžan je sogovorniku predstavil prioritete predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije. Sogovornika sta ugotovila sorodnost slovenskih in litovskih stališč v podporo krepitvi odpornosti Unije na različne oblike kriz, okrevanju, ki naj gre v smeri digitalnega in zelenega prehoda, in glede pomembne vloge nacionalnih načrtov za okrevanje. Omenila sta tudi potekajočo Konferenco o prihodnosti Evrope in se zavzela za sodelovanje in vključenost širše populacije v razpravo.

Državna sekretarja sta poudarila pomen nadaljnje krepitve transatlantskih odnosov in verodostojne politike Evropske unije do sosedstva, tako Vzhodnega partnerstva kot glede evropske perspektive držav Zahodnega Balkana.

Državni sekretar Pranckevičius je Sloveniji zaželel uspešno predsedovanje Svetu Evropske unije in ji pri tem zagotovil podporo Litve.