Skoči do osrednje vsebine

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske k miru na Kosovu prispevajo od leta 2000

Na današnji redni tedenski novinarski konferenci Ministrstva za obrambo je podpolkovnik Simon Lindič predstavil delovanje Slovenske vojske na misiji Kfor na Kosovu. Slovenska vojska je prve pripadnike na misijo Nata napotila januarja 2000, do danes so bili na to nalogo napoteni 9400-krat.

Do leta 2007 so slovenske enote delovale v sestavi sil drugih vojsk, februarja 2007 pa je Slovenska vojska prvič v svoji zgodovini na mednarodno operacijo in misijo napotila enoto velikosti bataljona. Takrat je bataljon prvič prevzel lastno območje odgovornosti in poveljeval pripadnikom druge članice Nata. Sočasno je Slovenska vojska na Kosovo napotila še strokovnjake za civilno-vojaško sodelovanje in izvedla več projektov v okviru pomoči lokalnemu prebivalstvu, ki so bili na lokalni ravni odmevni.

Sile Kfor si naprej prizadevajo zagotavljati in ohranjati varnost na Kosovu za vse državljane, ne glede na njihovo narodnostno poreklo. Naloge slovenskih vojakov na Kosovu vključujejo vzdrževanje varnega in stabilnega okolja, zagotavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem, izvajanje kontrole na komunikacijah in kontrolnih točkah, varovanje objektov posebnega pomena ter izvajanje projektov civilno-vojaškega sodelovanja.

> Video posnetek konference (youtubeMORS)

Podpolkovnik Simon Lindič za govorniškim pultom na novinarski videokonferenci

Podpolkovnik Simon Lindič | Avtor: Monika Sušanj