Skoči do osrednje vsebine

Župnika Jože Božnar in Janez Kumše (Rojaki za samostojno Slovenijo)

Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo župnika Jožeta Božnarja in Janeza Kumšeta. V prizadevanja za politične spremembe, osamosvojitev in mednarodno priznanje Slovenije so se v prelomnih časih vključevale praktično vse slovenske organizacije, med njimi izrazito tudi slovenske katoliške župnije oziroma misije. Taka je bila tudi vloga slovenskih župnij Sv. Vida in Marije Vnebovzete v Clevelandu, z župnikoma Jožetom Božnarjem in Johnom Kumsetom (Janezom Kumšetom) na čelu.
Jože Božnar in Janez Kumše, na vrhu na belem traku napis Rojaki za samostojno Slovenijo in logo (simbol Triglava v beli, modri in rdeči barvi, tri rumene zvezde in pod tem napis Slovenija 30), pod njim na modri podlagi napis Jože Božnar in Janez Kumše in

Župnika Jože Božnar in Janez Kumše. | Avtor: Vir: Svet24 (desno), Rafaelova družba (levo)

1. julija 1991 je bila v clevelandski katedrali darovana maša »za blagor domovine«, h kateri sta vabili slovenski župniji. Vodil jo je Janez Kumše, slovenski župnik pri Mariji Vnebovzeti. Kumše se spominja, da je že na poti do katedrale na cesti opazil veliko avtomobilov s slovenskimi in hrvaškimi zastavami, v njih pa ljudi v narodnih nošah, ki so hiteli k maši. Cerkev je »pokala po šivih«, množica je bila opremljena s številnimi slovenskimi, hrvaškimi in ameriškimi zastavami. K čustveno izjemno nabitem vzdušju je bistveno prispevalo tudi mogočno petje. Rektor katedrale je po maši dejal, da je to praznovanje preseglo vsa pričakovanja, ne on ne škof pa nista pomnila, da bi bila katedrala kdaj prej v svoji zgodovini tako polna.

Župnik Božnar je bil v začetni sestavi odbora Združenih Američanov za Slovenijo, župnijska oznanila pa so redno obveščala in vabila k različnim dogodkom in akcijam v prid samostojne Slovenije. Župniji sta se namreč leta 1991 pridružili novoustanovljenemu širokemu odboru Združenih Američanov za Slovenijo in posredovali njegove izjave, slovenski verniki pa so v nadaljevanju pomagali tudi pri zbiranju sredstev za pomoč Sloveniji pri odpravljanju materialnih in drugih posledic osamosvojitvene vojne.

Več o Jožetu Božnarju in Janezu Kumšetu, njunem prispevku k osamosvojitvi in prispevku drugih slovenskih duhovnikov, delujočih v Združenih državah Amerike pa najdete v prispevku na slovenci.si .